Egyéb kategória

Hogyan készülnek a bankjegyek?

A nyomtatással készült bankjegyek házilag történő sokszorosítása már jó pár ember agytekervényét megmozgatta. Azonban ma már olyan speciális papírra és eljárásokkal végzik a nyomtatást, amit otthon egyáltalán nem lehet megvalósítani.

Ebben a cikkben a TonerPartners.hu csapata érdekességeket oszt meg a papír fizetőeszközök készüléséről.

vous - 2022.01.01.
Hogyan készülnek a bankjegyek?

Grafika

Első lépésként megtervezik a bankjegyek kinézetét. Az első oldalon általában az adott ország valamilyen kiemelkedő alakjának a portréja szerepel (nálunk az ötszáz forintoson II. Rákóczi Ferenc szerepel, az ezresen Mátyás király, a kétezresen Bethlen Gábor, az ötezresen gróf Széchenyi István, a tízezresről Szent István néz vissza, a húszezresen pedig Deák Ferenc látható). A hátoldalon pedig jellemzően egy építészeti látványosság kap helyet.

Annak ellenére, hogy a téma adott, a tervezési verseny kiírásától a prototípus nyomtatásáig akár két év is eltelhet. Ebből fél év csak a papírpénz egyik oldalának a kidolgozása és előállítása.

Utánozhatatlan nyomtatás

Annak érdekében, hogy az esetleges pénzhamisítók dolgát minél inkább megnehezítsék, több különböző nyomtatási eljárást is alkalmaznak minden egyes forgalomba kerülő bankjegynél. A fő motívumot kézzel gravírozzák fémlapokba, ami több hónapig tart.

Viszont ezzel olyan egyedi mintát hoznak létre, amit lehetetlen lemásolni.

A kézzel is érezhető domborulatokat ennek az eljárásnak köszönhetjük. Ezenkívül ugyanazt az ofszet nyomtatást is alkalmazzák, amit a könyvek sokszorosításakor is. 

A nyomtatáshoz használt festék sem kapható a boltokban. Pontos összetevőit csak egy szűk kör ismerheti, de azt tudni lehet, hogy eltérő színátmeneteket, UV- és mágnesfestéket is használnak.

Milyen anyagból van a bankjegy?

Papírból természetesen. Csakhogy ennek a papírnak az alapja pamut vagy lenvászon. A papír anyagában színes szálak is találhatók, amik szintén védelmi szerepet töltenek be. Néhány ország már elkezdett műanyag bankjegyeket is forgalomba hozni, pl. Nagy-Britannia, Románia. További biztonsági elemmel is ellátják a papírpénzeket, az egyik legrégebbi ilyen a vízjel. De megfigyelhetünk ablakszalagot mikrofelirattal vagy hologrammot is. Olyanok is vannak, amiket csak UV-fény alatt vagy külön ezt a célt szolgáló bankjegyvizsgáló készülékkel vehetünk észre. 

Bár a pénzhamisításra több szempontból sem, de minden más nyomtatnivalódhoz alkalmas az alternatív toner, amit TonerPartners.hu oldalról rendelhetsz meg.

A sorozatszám a legnagyobb csapda

A papírpénzeket sorszámmal is ellátják, de a számsorok vagy a sorrendiség logikája egy újabb hétpecsétes titok, amit a Bankjegykibocsátó Hivatal őriz a többivel együtt. Az biztos, hogy valamilyen sajátos logika mentén néhány számot érvénytelennek minősítenek. A hamisítók próbálják ugyan kikövetkeztetni a gondolatmenetet, de ha nem sikerül, akkor garantált a lebukás.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.