Egyéb kategória

Hogyan készülnek a bankjegyek?

A nyomtatással készült bankjegyek házilag történő sokszorosítása már jó pár ember agytekervényét megmozgatta. Azonban ma már olyan speciális papírra és eljárásokkal végzik a nyomtatást, amit otthon egyáltalán nem lehet megvalósítani.

Ebben a cikkben a TonerPartners.hu csapata érdekességeket oszt meg a papír fizetőeszközök készüléséről.

vous - 2022.01.01.
Hogyan készülnek a bankjegyek?

Grafika

Első lépésként megtervezik a bankjegyek kinézetét. Az első oldalon általában az adott ország valamilyen kiemelkedő alakjának a portréja szerepel (nálunk az ötszáz forintoson II. Rákóczi Ferenc szerepel, az ezresen Mátyás király, a kétezresen Bethlen Gábor, az ötezresen gróf Széchenyi István, a tízezresről Szent István néz vissza, a húszezresen pedig Deák Ferenc látható). A hátoldalon pedig jellemzően egy építészeti látványosság kap helyet.

Annak ellenére, hogy a téma adott, a tervezési verseny kiírásától a prototípus nyomtatásáig akár két év is eltelhet. Ebből fél év csak a papírpénz egyik oldalának a kidolgozása és előállítása.

Utánozhatatlan nyomtatás

Annak érdekében, hogy az esetleges pénzhamisítók dolgát minél inkább megnehezítsék, több különböző nyomtatási eljárást is alkalmaznak minden egyes forgalomba kerülő bankjegynél. A fő motívumot kézzel gravírozzák fémlapokba, ami több hónapig tart.

Viszont ezzel olyan egyedi mintát hoznak létre, amit lehetetlen lemásolni.

A kézzel is érezhető domborulatokat ennek az eljárásnak köszönhetjük. Ezenkívül ugyanazt az ofszet nyomtatást is alkalmazzák, amit a könyvek sokszorosításakor is. 

A nyomtatáshoz használt festék sem kapható a boltokban. Pontos összetevőit csak egy szűk kör ismerheti, de azt tudni lehet, hogy eltérő színátmeneteket, UV- és mágnesfestéket is használnak.

Milyen anyagból van a bankjegy?

Papírból természetesen. Csakhogy ennek a papírnak az alapja pamut vagy lenvászon. A papír anyagában színes szálak is találhatók, amik szintén védelmi szerepet töltenek be. Néhány ország már elkezdett műanyag bankjegyeket is forgalomba hozni, pl. Nagy-Britannia, Románia. További biztonsági elemmel is ellátják a papírpénzeket, az egyik legrégebbi ilyen a vízjel. De megfigyelhetünk ablakszalagot mikrofelirattal vagy hologrammot is. Olyanok is vannak, amiket csak UV-fény alatt vagy külön ezt a célt szolgáló bankjegyvizsgáló készülékkel vehetünk észre. 

Bár a pénzhamisításra több szempontból sem, de minden más nyomtatnivalódhoz alkalmas az alternatív toner, amit TonerPartners.hu oldalról rendelhetsz meg.

A sorozatszám a legnagyobb csapda

A papírpénzeket sorszámmal is ellátják, de a számsorok vagy a sorrendiség logikája egy újabb hétpecsétes titok, amit a Bankjegykibocsátó Hivatal őriz a többivel együtt. Az biztos, hogy valamilyen sajátos logika mentén néhány számot érvénytelennek minősítenek. A hamisítók próbálják ugyan kikövetkeztetni a gondolatmenetet, de ha nem sikerül, akkor garantált a lebukás.

Ajánlott cikkek