Lélek

Mikor éri meg új esélyt adni egy kapcsolatnak?

Elterjedt manapság a „red flag” kifejezés. A kifejezés alatt olyan figyelmeztető – vagy akár elrettentő – jeleket értünk, amelyek óva intenek minket már az ismerkedés első szakaszába. Ennek az ellentéteként használatos „green flag” pedig azok a szempontokat takarja, amelyek alapján érdemes megfontolni a második esélyt az exünkkel kapcsolatban. 

vous - 2023.08.09.
Mikor éri meg új esélyt adni egy kapcsolatnak?

Valljuk be őszintén: mindannyiunk fejébe megfordult már, hogy milyen lenne újra összejönni egy exszel. Feltettük a kérdést, hogy vajon mennyire változtunk a külön töltött idő alatt? Működhetnének újra az együttlétek? Félre tudjuk tenni a korábbi sérelmeket? Egyáltalán rájöttünk a régi hibáinkra?

Nagyjából ezen a ponton szokott jönni egy barátnő vagy egy családtag, aki leállítja a gondolatmenetet. Majd sorolja a lehetőségeket, ahol találhatnánk újat, jobbat, izgalmasabbat magunknak.

De mi van akkor, ha egyeseknek valóban segít a külön töltött idő és az újrakezdés?

Mik lehetnek azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy ennek a kapcsolatnak érdemes lenne adni még egy esélyt? Annie Armstrong Miyao, pszichoterapeuta tanácsa szerint érdemes előbb átvizsgálni néhány tényezőt. Ilyen lehet:

  • Önmagunk viselkedésének megfigyelése
  • Az automatikusan jövő és ismétlődő érzelmek megértése
  • Az addigi élet történések átgondolása
  • A minket körülvevő kulturális hatások felderítése

Ha ezek megvannak, akkor lássuk jöhetnek azok a szempontokat, amelyeket mérlegeljünk mielőtt visszatáncolnánk, vagy továbblépnénk!

1. Green flag: Ha a rossz időzítés miatt váltak el az útjaitok

Te egyetemre mentél, ő pedig otthon maradt? Vagy épp ő elment külföldre, amit nem bírt ki a kapcsolatotok? Esetleg egyikőtök már az összeköltözést tervezte, amíg a másiknak ez még esze ágában sem volt? Nagyon sok variáció lehet. De fontos feltedd magadnak a kérdést: nem lehet, hogy csak a körülmények nem engedték azt, hogy együtt legyetek?

2. Green flag: Volt-e olyan külső tényező, amely stresszt jelentett a kapcsolatnak?

Ez lehet egy ex, egy barátikör, az anyós, a vizsgák, a munka. Volt-e olyan személy, vagy élethelyzet az együtt töltött idő alatt, ami folyamatos érzelmi megterhelést rótt rátok? A lényeg talán nem is az, hogy ez a zavaró tényező még mindig ott van-e. Sokkal inkább érdemes fontolóra venni, hogy mennyire tudtátok akkor helyén kezelni ezt? Valamint, hogy sikerülhet ez most gyümölcsözőbben!?

3. Green flag: Ha látod a változást magadon és az exeden

Néha könnyen figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy a másik személy is folyamatosan változik, fejlődik. Ugyanez vonatkozik az értékrendszerünkre, az identitásfejlődésünk és a véleményünkre is. Ne feledd: ezek dinamikus részei az életünknek, folyamatosan alakulnak! Ha a kapcsolat olyan dolgok miatt romlott meg, mint a családalapítás, vallás, monogámia, politika, pénzügyi tervezés, vagy a lakhely, akkor jó megnézni, hogy ezekről még mindig ugyanúgy vélekedsz, mint régen?

Tegyél különbséget aközött, hogy alkut kötsz, elnyomod a saját nézeteidet és aközött, hogy kompromisszumkészen fordulsz a másik személy felé!

A másik személy is folyamatosan változik.

Forrás: Unsplash.com

4. Green flag: Mi a helyzet a bizalommal?

Manapság a bizalom az egyik legtörékenyebb és legértékesebb része a párkapcsolatoknak. Gondold végig, hogy ez mennyire volt jelen addig, amíg egy párt alkottatok? Meg tudtál bízni benne? És ő bízott-e benned? A szakítással csorbult a bizalom? Ha igen, akkor helyre tudjátok állítani? Képesek vagytok bocsánatot kérni mindketten a saját hibáitokért?

5. Green flag: Ha képesek vagytok túllendülni a külön töltött időszakon

Naivitás azt gondolni, hogy vannak olyan kapcsolatok, ahol minden rózsaszín ködben úszik. Mindenhol vannak hosszabb-rövidebb konfliktussal teli időszakok. A külön töltött idő is taníthat. Vannak párok, akiknek jót tesz, ha külön folytatják az útjukat, másoknak viszont kell az a szünet ahhoz, hogy utána teljesebben tudják megélni a kapcsolatukat. Tedd fel magadnak a kérdést: el tudod fogadni a külön töltött időszakot? Ez hozzátett ahhoz, hogy újult erővel folytassátok?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szemétszedés Világnapja
Világ
Szemétszedés Világnapja
vous - 2023.09.18.
Ausztrál kezdeményezésre lett a szeptember harmadik szombatja globálisan a Szemétszedés világnapja, “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottóval. Ehhez csatlakoztak az ország több pontján a szcientológia önkéntes lelkészek, akiknél már hagyomány, hogy ezen a napon az egyházuk épületének környékén és egyéb helyeken szemetet szednek.

Otthon

Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
Otthon
Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
vous - 2023.09.19.
Az otthonunk az egyik legfontosabb pont az életünkben. Ez az a hely, ahol fesztelenül jól érezhetjük magunkat, ahol néhanapján szomorúak vagyunk és ahol komfortra és biztonságra lelhetünk. Sokan a lakberendezés során is a kényelmes megoldásokat keresik, azonban azt senki nem szeretné, ha úgy nézne ki az otthona, mintha egy népszerű bútoráruház katalógusának egyik oldala.