Egyéb kategória

Lakást vennék. Van esélyem?

Saját lakásra vágysz albérlet helyett? Nem csoda, mindenki olyan helyre vágyik, ami csak az övé. Igazuk van azoknak, akik azt hiszik, annyira nincs esélyük, hogy inkább bele sem vágnak?

vous - 2021.12.26.
Lakást vennék. Van esélyem?

Tudtad, hogy a millenniumi generáció az első, amelyik nem él jobban, mint a szülei? Bár többet keresnek a fiatalok, mint a korábbi generációk ilyen idősen, ezzel mégsem jutnak magasabb életszínvonalhoz, mivel nem ér annyit a pénzük. A megélhetés ára emelkedik, méghozzá jóval gyorsabban, mint ahogy a fizetések nőnek.

Számokban ez annyit jelent, hogy az Egyesült Államokban például a fizetések 2006 óta 19% százalékkal emelkedtek, de az inflációt is hozzáadva a képlethez a reálértékük 9%-ot csökkent. A helyzet hazánkban sem különb.

Otthon lakni: ajándék vagy áldozat?

Ha ismersz olyan harmincvalahány évest, aki lakást vett, kalapunkat rá, hogy előtte jó pár évig ingyen lakott valahol. Vagy családi lakásban, esetleg rokonoknál, de leginkább szülőknél. Aki egy ilyen huszárvágással meg tud szabadulni az albérletfizetés nyűgétől, az havonta akár öt számjegyet is spórolhat. Szerencsés, akinek erre van lehetősége, de az is tagadhatatlan, hogy a szülőkkel egy fedél alatt tölteni a húszas éveinket és még a harmincasból is párat, meglehetős eltökéltséget kíván.

A mamahotel stigmája és a folyamatos alkalmazkodás elől érthető, ha inkább albérletbe mennél.

Akinek több van, annak még több lesz

Ki kell mondanunk, hogy aki már eleve jómódú környezetből indul, annak jóval könnyebb dolga van a felnőtt élet kezdetén, mint azoknak, akik tényleg a nulláról kezdik. Már az is pénzben mérhető, ha valaki meg tudja oldani, hogy otthon lakjon, de még többet számít, ha valaki örököl, lakást kap ajándékba vagy a szülei kifizetik a lakáshitel önerőjét. A legnagyobb mértékben az határozza meg lakáshoz jutási esélyünket, hogy milyen a családunk vagyoni helyzete, és az a legfájdalmasabb, hogy ezt egyáltalán nem mi irányítjuk. A családtámogatási rendszerben is azok járnak a legjobban, akik nemcsak, hogy az átlagnál több gyereket szeretnének, hanem közép- vagy felső-középosztálybeliek.

A megélhetés ára emelkedik, méghozzá egyre gyorsabban.

A megélhetés ára emelkedik, méghozzá egyre gyorsabban.
Forrás:
Pexels

Az albérlet csapdája

Ha lakáshitelben gondolkozol, akkor mindenképp szükséged lesz 20-30 százalék önerőre, ami egy 30 milliós lakás esetén 6-9 millió forint. Ha mázlista vagy, és otthon laksz, tegyük fel, hogy havi 100 ezer forintot teszel félre. Akkor röpke 5 év mamahotel alatt megvan a 6 millió forint. Ha még az albérletet is fizeted, akkor csak te tudod, hogy mennyit tudsz lecsípni és félrerakni, de mindenképp azt ajánljuk, hogy akármilyen kicsi lépésekkel is, de kezdj el félretenni, mert amíg más zsebébe rakod a fizetésed felét, addig a saját lakáshiteledet is fizethetnéd.

Ajánlott cikkek