Mi magyarok is tudunk elég bizarr ételeket enni, de a világ kultúrái néha annyi lapáttal rátesznek a mi szerény kis pacalpörköltünkre, vagy a délszláv kulen kolbászra, hogy alig győzzük kapkodni a fejünket!
Természetesen ahány ház, annyi szokás, nincs ez másképp a világ kultúráival sem. Éppen ezért, nem elítélő jelleggel készült ez a válogatás, hanem inkább oktató szándékkal, hogy meglásd, nem a kelkáposzta főzelék a legrosszabb dolog, amit megettetek veled a szüleid.
Madárürülék
Az Északi-sarkvidéken, nem meglepő módon, kemény a tél. Ilyenkor az ott élő inuit népek egyik legfőbb tápanyagforrás a havasi hófajd, aminek még az ürülékét is megeszik. Értelemszerűen nemcsak úgy magában, megvan a módja, hogy a legfinomabb elkészíteni, amit egy tapasztalt utazó osztott meg a világgal saját blogjában.
Először is, hagyni kell megfagyni a madárürüléket, majd megszárítani, mert frissen nem olyan finom. Utána le kell vadászni egy fókát, amelynek sovány húsát apró kockákra kell vágni, megrágni és kiköpni bő nyállal együtt. Az így feldolgozott húsra már csak rá kell morzsolni a száraz madárürüléket, összekeverni és kész is!
Boodog, az igazi mongol barbeque
Ez az étel egyáltalán nem undorító, csak nagyon groteszk módon készül. A kecskét úgy vágják le, hogy a bőre szinte teljes egészében épp marad, ami után kiszedik, teljesen kicsontozzák a húsát, majd azt visszatöltik a bőrébe, forró kövekkel együtt. Tehát a kecske bőréből egy sütő lesz, amiben a saját húsa készül el. Ezután azért elgondolkozik az ember, hogy vajon tényleg a magyar a legleleményesebb nép a világon?
Sófalvi Márton