Egyéb kategória

Nyílászárók otthonainkban: mire kell figyelni a műanyag ablakok választásánál?

Ablakot, ajtót választani komoly feladat, szakértőt kíván, de van néhány szempont, amit mi is tisztában lehetünk. Nem állítjuk, hogy a cikk elolvasása után ablakszakértővé válunk, de sok kérdés biztos kikristályosodik. És nem árt, ha tudjuk, hogy miről beszélnek a szakik, amikor tárgyalunk velük. 

vous - 2021.12.10.
Nyílászárók otthonainkban: mire kell figyelni a műanyag ablakok választásánál?

És most nézzük, mire kell figyelni ahhoz, hogy megfelelő műanyag ablakokat válasszunk otthonainkba!

Tényleg jó a műanyag ablak?

Pár évtizeddel ezelőtt szentségtörésnek tűnt, ha valaki műanyag ablakot választott otthonába. Azóta elképesztő mértékben fejlődtek ezek a nyílászárók, ma már egy minőségi műanyag ablak simán felveszi a versenyt a fa ablakokkal, sőt, több szempontból le is győzi. A fa nyílászárók egyik előnye, hogy természetes hatást keltenek, viszont a legtöbb fronton nem veszik fel a versenyt a műanyag nyílászárókkal. A műanyag ablakoknak kiváló a hőszigetelő képessége, tartósak, alig kell figyelni a karbantartásukra és ma már számtalan szín közül választhatunk. Ráadásul egy műanyag ablak esetében az ár-érték aránnyal is jobban járunk, mint a fa nyílászáróval.

Forrás:
https://unsplash.com/@cosmictimetraveler

Az ablak típusát a funkció határozza meg!

Az ablak kiválasztása során az egyik leglényegesebb kérdés, hogy milyen szerepet szánunk a nyílászárónak.

Más ablakot fogunk választani egy fürdőszobába, megint mást egy lépcsőházba és más lesz az igény, ha egy zöldellő kertre nyíló hálószoba ablakot szeretnénk beépíttetni. Kétszárnyas ablak legyen? Kerek vagy háromszögalakú? Fixablakra vagy nyíló-bukó ablakra van szükségünk?

Építészeti szempontból természetesen a nyílászáró stílusa is nagyon lényeges: nem mindegy, hogy mennyire vannak harmóniában a nyílászáróink egymással és az épület többi elemével!

Ha nem akarunk nagyon belegabalyodni a szakkifejezésekbe, vegyük fel a kapcsolatot egy megbízható forgalmazóval, gyártóval és egy figyelmes szakmai egyeztetés után mindjárt tisztulni fog a kép!

Forrás:
https://ablaxarny.hu

Milyen színű legyen a nyílászáró? 

A stílus is nagyon fontos!

Azzal bizonyára tisztában vagyunk, hogy a fa nyílászárókat olyan színűre festjük, amilyenre szeretnénk, sőt, a színeket akár pár évente újra is gondolhatjuk. Évtizedekkel korábban a műanyag nyílászárókat kizárólag fehér színben vásárolhattuk meg, ráadásul azok az ablakok nem is álltak ellen a napsütésnek. Ma a piacon elérhető minőségi műanyag ablakokat már több színben meg tudjuk szerezni, viszont arra figyelni kell, hogy ezeket a nyílászárókat fóliás proflillal készítik, vagyis nem utólag festik le a fehér műanyag ablakot, hanem a gyártás során kerül rá a fólia. Az utólagosan festett műanyag nyílászáró sem esztétikailag, sem tartósság szempontjából nem fogja felvenni a versenyt a gyári változattal. És nemcsak az ablakszárnyat, hanem a profilt is el kell látni a színes fóliával.

Összegezve: csak olyan színes műanyag ablakot vásároljunk meg, amelyik gyári fóliás!

Milyen legyen a hőszigetelés?

Az ablakok, nyílászárók megfelelő hőszigetelése elenegedhetlen ahhoz, hogy gazdaságosan fűtsük a lakást. A másik két összetevő: a megfelelő homlokzati és födémszigetelés, valamint a korszerű fűtéstechnika.

A profilon, ablakszárnyon kívül fontos, hogy a megfelelő üvegszerkezettel ellátott ablakot építsük be a házba. Ma már elterjedtek a 2, 3, 5, 7 légkamrás ablakok, minél több a kamra, annál jobban szigetel az ablak, viszont a súlya is annál nagyobb! 

Forrás:
https://ablaxarny.hu ​

Figyeljünk a statikára, ha felújítunk!

Nem biztos, hogy elsőre eszünkbe jut, de az eredeti profil és az épület statikája szempontjából sem mindegy, hogy milyen ablakokat veszünk a házba. Ha például csak az üvegszerkezetet cserélnénk le jobb hőszigetelési tulajdonságokkal bíró üvegre, akkor érdemes egyeztetni a szakemberekkel, hogy a profil és az épület statikailag elbírja-e a jelentősen nehezebb ablakot. A nyílászárók cseréje mellett nagyon fontos, hogy szigeteljük is az épületet (homlokzat, födém, aljzat, lábazat), különben a legjobb ablak sem óv meg minket a hidegtől, a penészedéstől és a magas fűtési költségektől.

Biztonság!

Van az ablaknak egy összetevője, ami kívülről alig látszik, ez a vasalat. Ha kinyitjuk az ablakot és közelebbről megvizsgáljuk, látjuk ezeket a fém alkatrészeket, amik az ablak megfelelő záródásáért, nyitásáért felelnek. Ráadásul a “láthatatlan” vasalat minősége meghatározza azt is, hogy mennyire biztonságos az ablak. Vagyis hogy milyen ellenálló a betörésekkel szemben.

A jó minőségű műanyag ablakoknak nagyon jó az alapanyaga ebből a szempntból is, és mivel átlag feletti beépítési mélységgel és mélyen elhelyezkedő belső rozsdamentes vasalatokkal rendelkeznek, a tolvajoknak nem sok lehetősége marad.

Hosszú élettartam!

A modern műanyag ablakok élettartama akár 30 év is lehet. Egyáltalán nem mindegy, hogy az új nyílászárókba fektetett pénz mennyi időn keresztül hozza az elvárt megtakarítást az energiaköltségeken. Minél hosszabb az élettartam, annál kisebb a fajlagos beruházási költség. A műanyag nyílászárók ebben is kiemelkedően teljesítenek, így kedvezőbb árfekvésüket is figyelembe véve remek pénzügyi döntésnek számítanak.

De hogy mérjem le, hogy mekkora nyílászáró kell?

A méretezés sokak számára egyértelműnek tűnhet, de sok apróságon múlik, hogy tényleg a megfelelő nyílászárót vásároljuk meg!  Érdemes a gyártó, forgalmazó céggel egyeztetni már a méretezés során! Ha az adott cégnek nincs raktáron megfelelő méretű nyílászárója, gyártassuk le a házunkra optimalizált ablakokat, ajtókat. Ez a gyártási folyamat akár hetekbe is telhet, nem érdemes az idővel spórolni, hiszen nyílászárót évtizedekre vásárolunk.

Nem mindegy, hogy pontosan mit mérünk, tisztázni kell, hogy a cég névleges vagy tényleges méreteket adott meg a honlapján, van-e elég hely a purhabnak, számoltunk-e az esetleges falegyenetlenséggel? Kell-e toktoldó, szeretnénk-e redőnyt is szerelni az ablakhoz? Az a legszerencsésebb, ha a méretezést a gyártó cég szakemberei végzik el a helyszínen, így elkerülhetünk egy csomó buktatót, félreértést, bosszúságot. Egy rosszul felmért falnyílásra legyártott nyílászáró beillesztéséhez további kőműves munkára, anyagköltségre és pénzre lesz szükségünk.    

Nézzünk utána a cégnek is!

Talán az egyik legfontosabb szempontot utoljára hagytuk. Nézzünk utána a cégnek, ahonnan megrendeljük a műanyag ablakot. (A kivitelezőnek is vizsgáljuk meg a hátterét!) Az internet korában szerencsére a legfontosabb információkat pár kattintással meg tudjuk szerezni:

  • Mióta üzemel a gyártó, kivitelező cég?
  • Milyen visszajelzéseket kapott?
  • Lekérdezhető, megbízható cégről van-e szó?

Ha egy vállalkozó gyanúsan olcsón, gyorsan elvégzett munkára ad ajánlatot, kezdjünk gyanakodni. Lehet, hogy egy stabil, megbízható cég 10-15 %-kal drágábban adja a terméket és a szolgáltatást, viszont nem fog lelépni egy jól-rosszul elvégzett munka után.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.