Egyéb kategória

Az ötödik gyerek után tudta meg, mi az az óvszer

Sokáig gondoltam úgy, hogy amikor elérkezik a pillanat, mindenki kap a szüleitől, esetleg az iskolától valamilyen szexuális felvilágosítást, de rájöttem, hogy ez néhány ember számára egyáltalán nem természetes és magától értetődő. Így felmerül a kérdés, miként élik szexuális életüket?

vous - 2021.12.05.
Az ötödik gyerek után tudta meg, mi az az óvszer

Az, hogy tudjuk mi az az óvszer vagy fogamzásgátló, és hogyan tudunk helyesen védekezni a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhességek ellen, természetesnek tűnhet sokak számára. Vannak azonban olyanok, akiknek ezek az információk valahogyan kimaradtak az életükből. Ilyenkor az ember rögtön a mélyszegénységre, meg afrikai kis falvakra gondol, de nem kell messzire mennünk, hogy ledöbbenjünk. Itthon is akad olyan történet, amit el se hinne az ember, hogy egy fejlett városkában megtörténhet.

Éppen egy egészségügyis barátnőmmel beszélgettem, amikor elmesélt egy ilyen esetet.

Egy házaspár jött vizsgálatra, a feleség éppen az ötödik gyerekkel volt várandós, és látszólag nehezen viselte, ezért az ápolónő megkérdezte hogy érzi magát.

– Őszintén szólva, már nem nagyon szeretnék teherbe esni, de mindig megtörténik velünk – panaszolta a feleség.

– Hogyan védekeznek? – kérdezte az orvos.

– Ezt hogy érti? – nézett értetlenül a várandós kismama.

– Szed fogamzásgátlót, esetleg óvszert használnak?

– Nem tudom mik ezek – meredt rá a doktor úrra a páciens.

Néma csönd telepedett a rendelőre, miután világossá vált, hogy ez a két ember tényleg semmit sem tud a biztonságos védekezésről. Szerencsére az ápolónő részletesen elmagyarázta a lehetséges módszereket, amellyel biztonságosan folytathatják a nemi életüket, anélkül, hogy a terhességtől rettegjenek, ezen felül egy óvszert is adott nekik. Nagyon hálásan távoztak a klinikáról, bízva abban, hogy többé nem bővül a család.

Azonban egy év múlva ismét felbukkant a házaspár, egy újabb magzattal az asszony szíve alatt.

– Ez az óvszer nem igazán vált be – mesélte a fáradt kismama.

– Említettük, hogy 100%-os védettséggel sajnos nem tud szolgálni a nem kívánt terhességgel szemben. Esetleg próbálhatnak más módszereket is – javasolta az orvos.

– Hát az lehet jó lenne, mert a férjemnek eléggé kényelmetlen.

– Irritációt érzett a használatakor? Előfordulhat allergiás reakció is.

Az erre kapott válaszra egyik szakember sem volt felkészülve, hiszen legmerészebb álmukban sem gondolták volna, hogy ilyesmi megtörténhet.

A gond akkor volt, – jegyezte meg a kismama – amikor pisilnie kellett. Vágtunk rajta egy lyukat, úgy megoldódott a probléma, de aztán meg mégsem volt olyan hatásos, mert hát megint terhes lettem. Valami nem jó a gumival? Mutasd meg nekik! – és a férjéhez fordult, aki levetkőzött. 

Mindenki ledöbbent, ahogy megpillantották azt az óvszert, amit még egy évvel ezelőtt adtak nekik. Használtan, kivágva a bőr körül irritációt kiváltva. A kezdeti sokk után pedig ismét elmagyarázták nekik a helyes használatot, és ezúttal szexuális felvilágosító jellegű katalógusokkal küldték haza a házaspárt, akik többé nem jöttek vissza. Remélhetőleg nem a szégyen miatt nem jelentkeztek, hanem azért, mert megfelelően alkalmazták a tanultakat.

Ez az eset rávilágít arra, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni a felvilágosítás fontosságát. Hiszen ha ez megtörténhet egy fejlettebb városban is, akkor mire számíthatunk Magyarországnak azon a részein, ahol még ennyire sem beszélnek a témáról?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.