Test

Valóban olyan lenne, mint a filmekben? Menő sportolók és stréber lúzerek?

Biztos a te fejedben is megjelennek sztereotípiák, ha a középiskola diáktípusairól esik szó. A cicababa, a sportolófiúk, akikért mindenki epedezik, a kedves, ám középszerű lány, aki valójában csodálatos, ám ezt csak igen kevesen veszik észre…

vous - 2021.12.03.
Valóban olyan lenne, mint a filmekben? Menő sportolók és stréber lúzerek?

…állj, állj, állj! Most egy tinivígjátékról vagy a való életről beszélünk? Oké, tudjuk, a te első elképzeléseid is a Bajos csajok, a Neveletlen hercegnő vagy éppen a High School Musical című “filmopuszok” alapján születtek a középsulival kapcsolatban. Ezzel csak egy baj van – már ha ezt bajnak lehet nevezni – a valóság (pláne Magyarországon) nem egészen ilyen.

A legtöbb tinimozi középpontjában az iskolai hierarchia, és annak megdöntése áll. A szereplők között okvetlenül megtaláljuk a “menőket”, akik általában állati vonzóak, szép külsejükhöz azonban érzéketlen és rosszindulatú személyiség társul. (Ha kicsit mélyebb az alkotás, esetleg kapunk valamiféle háttérsztorit arról, hogy miért is váltak ilyen kegyetlenné ezek a huszonöt évesnek tűnő tizenhat évesek.)

Mégis mennyi köze lehet egy filmnek a valósághoz?

Mégis mennyi köze lehet egy filmnek a valósághoz?
Forrás:
Unsplash

Ugyanígy elengedhetetlen szereplők a stréberek / csúnyácskák / rossz anyagi hátterű diákok, akik legtöbbször pont az első csoport ellenpontját személyesítik meg humoros és jószívű személyiségükkel. A főszerepben pedig természetesen az átlagos diákot találjuk, aki kétségbeesetten igyekszik megoldani a legfőbb dilemmát: váljon menővé vagy kerüljön perifériára a “lúzer” barátai miatt.

A forgatókönyvírók persze okkal alakítják ezt így: nyilvánvalóan a legtöbben ilyen módon tudnak majd a főszereplővel azonosulni. De mi is a baj magával az elképzeléssel a való élet szempontjából? Az, hogy a felsorolt karakterek a valóságban nem léteznek.

Egyrészt az anyagi biztonság vagy a szép külső egyáltalán nem garantálja, hogy valakinek sok barátja legyen, ahogyan azt sem, hogy rosszindulatú és kegyetlen emberként viselkedjen. Eleve: nincs olyan ember, aki kizárólag pozitív vagy kizárólag negatív tulajdonságokkal bírna. Másrészt az sem kőbe vésett törvény, hogy egy jó tanuló nem lehet népszerű.

Több dolog is meghatározza a népszerűséget.

Több dolog is meghatározza a népszerűséget.
Forrás:
Canva

Jó, persze, joggal szegezheted nekünk a kérdést: “De hát akkor min múlik?” Azt senki sem tagadja, hogy létezik hierarchia az iskolában, azonban korántsem olyan intézményes jellegű, ahogyan azt a filmek ábrázolják. A hierarchia többnyire az egyes osztályközösségben, esetleg évfolyamokon belül alakul ki (hiszen ezek az emberek ismerik közelebbről egymást), és az a remek hírünk van, hogy egyáltalán nincs recept hozzá.

A népszerűségünket az határozza meg, hogy milyen mértékben képviseljük a csoport által meghatározott értékeket. Azt, hogy melyek ezek az értékek, pedig maga az adott csoport vagy osztály dönti el az alakulása folyamán – ebben segíthet egy jó osztályfőnök is. Elképzelhető, hogy valahol “cikinek” számít, ha sokat olvasol, máshol pedig éppen ezzel vívhatsz ki magadnak komoly elismerést.

Végezetül tehát elmondhatjuk, hogy nem érdemes a filmek által közvetített minták alapján gondolkodnunk, ha az iskolai életről van szó. A való világ sokkal változatosabb – és sokkal nagyobb ráhatásunk van a “szabályokra”, mint azt gondolnánk.

Buzás Boglárka

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.