Test

Élvezetes és meglepően hatékony mozgásformák

Nyár van, a forró kellemes melegben könnyebb elkezdeni a mozgást, és a napfény is jótékony hatással van szervezetünkre. Ha tehetjük, sportoljunk a szabadban, keressünk parkokat, erdőt, mert a friss levegő és a napfény előcsalogatja belőlünk is a rejtett képességeinket. Négy hatékony mozgásformát ajánlunk, amit az őszi hónapokban sem kell majd abbahagynunk, de ne feledjük az örök érvényű mondást: bármilyen mozgás jobb, mint a nem mozgás! Már most nézzétek ki az útvonalakat, keressetek profi edzőket, hogy a szabadságok után egyből energiát gyűjthessetek a munkás hónapokra.

vous - 2021.07.12.
Élvezetes és meglepően hatékony mozgásformák

Tánc

A tánc közben nem érzünk fáradságot, megmozgatja izmainkat, feltölti lelkünket, „kiüríti” az agyunkat, átléphetjük saját korlátainkat, miközben észre se vesszük a fáradságot és, boldogsághormonok szabadulnak fel. Válasszunk hozzánk közel álló stílust, zumba, táncos aerobic és salsa órákat már szinte minden városban és környékén találunk.

Görkorcsolya

Retrónak nevezhető mozgás a görkorcsolya, a hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig volt a népszerűsége csúcsán a részben sport, részben szórakoztató létesítménynek tekinthető görkorcsolya diszkó, de főleg Amerikában a mai napig is nagy népszerűségnek örvend ez a szabadidős létesítmény. A görkorcsolyázás sportszempontból is hasznos lehet, főleg, ha elég hosszú ideig csináljuk, és megfelelő intenzitással. Ez az aerob sport is jó zsírégető edzésforma, mivel legnagyobb izmainkat: a combizmot és a farizmot veszi igénybe, így fokozottabb lehet a kalóriafelhasználás, mintha mondjuk órákig hasizmoznánk, vagy bicepszeznénk. A boltokban többnyire a magas szárú, csatos, egy sorban elhelyezkedő kerekekkel rendelkező fitness-korik kaphatók. Ezek szabadidős célra, városi közlekedésre és kisebb kirándulásokra alkalmasak. Mivel a görkorizás kissé balesetveszélyes,  ezért térd-, csukló-, könyökvédő, valamint sisak viselése ajánlott. Kezdők esetében a fékezési technikák elsajátítása előtt veszélyes kimenni a városi forgalomba!

Lovaglás

Kívülről úgy tűnhet, hogy a lovaglás során a lovagló csupán csak ül és olyan egyszerű utasításokat ad a lónak, mint például a „Gyí!”, „Hó!” vagy „Fordulj”. Végül is a ló végzi a munkát azzal, hogy hordozza a lovast, nem igaz? Nem, nem igaz. A lovaglás sokkal többet jelent, mint azt egy átlagos megfigyelő hinné. Az egyszerű élvezeten túl más kedvező fizikai, mentális és érzelmi hatásai is vannak. A lovaglás fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt. A lovak irányítása testi mozgást igényel, így a lovas tudatosan használja a testét. A lovaglás sok izmot igénybe vesz, leginkább a láb-, a has-, a váll- és a hátizmokat. A lovaglás nemcsak az erőnléttől függ, az erős, rugalmas izmok segítenek az egyensúlyozásban és a koordinációban. A legtöbb új lovagló szembesül azzal, hogy a belső comb izmai megfájdulnak, de az izmok hamar kinyúlnak és megerősödnek. A lépésben lovaglás ugyanúgy mozgatja az izmokat, mint a sétálás. Így a lovaglás során égnek a kalóriák is. Vizsgálatok szerint egy 60 kg-os nő esetében egy átlagos lovaglás percenként 5 kalóriát éget el.

Ugrókötél

Az ugrókötél univerzális hatásának köszönhetően manapság is nagyon népszerű sporteszköz. Minden izomcsoportot megmozgat, hatékonyan fejleszti a koncentrációt, gyors módja a bemelegítésnek, mivel növeli a pulzusszámot és fokozza a vérkeringést. Kiváló zsírégető, negyvenöt percnyi ugrálás felér egy önálló edzéssel. Fejleszti a lábizmokat, a koordinációs képességet és a ritmusérzéket. Nagyon fontos betartani a fokozatosságot, vagyis szépen lassan kell növelni az időtartamot, mivel az ugrálás erősen megterheli az ízületeket.

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.