Test

Élvezetes és meglepően hatékony mozgásformák

Nyár van, a forró kellemes melegben könnyebb elkezdeni a mozgást, és a napfény is jótékony hatással van szervezetünkre. Ha tehetjük, sportoljunk a szabadban, keressünk parkokat, erdőt, mert a friss levegő és a napfény előcsalogatja belőlünk is a rejtett képességeinket. Négy hatékony mozgásformát ajánlunk, amit az őszi hónapokban sem kell majd abbahagynunk, de ne feledjük az örök érvényű mondást: bármilyen mozgás jobb, mint a nem mozgás! Már most nézzétek ki az útvonalakat, keressetek profi edzőket, hogy a szabadságok után egyből energiát gyűjthessetek a munkás hónapokra.

vous - 2021.07.12.
Élvezetes és meglepően hatékony mozgásformák

Tánc

A tánc közben nem érzünk fáradságot, megmozgatja izmainkat, feltölti lelkünket, „kiüríti” az agyunkat, átléphetjük saját korlátainkat, miközben észre se vesszük a fáradságot és, boldogsághormonok szabadulnak fel. Válasszunk hozzánk közel álló stílust, zumba, táncos aerobic és salsa órákat már szinte minden városban és környékén találunk.

Görkorcsolya

Retrónak nevezhető mozgás a görkorcsolya, a hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig volt a népszerűsége csúcsán a részben sport, részben szórakoztató létesítménynek tekinthető görkorcsolya diszkó, de főleg Amerikában a mai napig is nagy népszerűségnek örvend ez a szabadidős létesítmény. A görkorcsolyázás sportszempontból is hasznos lehet, főleg, ha elég hosszú ideig csináljuk, és megfelelő intenzitással. Ez az aerob sport is jó zsírégető edzésforma, mivel legnagyobb izmainkat: a combizmot és a farizmot veszi igénybe, így fokozottabb lehet a kalóriafelhasználás, mintha mondjuk órákig hasizmoznánk, vagy bicepszeznénk. A boltokban többnyire a magas szárú, csatos, egy sorban elhelyezkedő kerekekkel rendelkező fitness-korik kaphatók. Ezek szabadidős célra, városi közlekedésre és kisebb kirándulásokra alkalmasak. Mivel a görkorizás kissé balesetveszélyes,  ezért térd-, csukló-, könyökvédő, valamint sisak viselése ajánlott. Kezdők esetében a fékezési technikák elsajátítása előtt veszélyes kimenni a városi forgalomba!

Lovaglás

Kívülről úgy tűnhet, hogy a lovaglás során a lovagló csupán csak ül és olyan egyszerű utasításokat ad a lónak, mint például a „Gyí!”, „Hó!” vagy „Fordulj”. Végül is a ló végzi a munkát azzal, hogy hordozza a lovast, nem igaz? Nem, nem igaz. A lovaglás sokkal többet jelent, mint azt egy átlagos megfigyelő hinné. Az egyszerű élvezeten túl más kedvező fizikai, mentális és érzelmi hatásai is vannak. A lovaglás fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt. A lovak irányítása testi mozgást igényel, így a lovas tudatosan használja a testét. A lovaglás sok izmot igénybe vesz, leginkább a láb-, a has-, a váll- és a hátizmokat. A lovaglás nemcsak az erőnléttől függ, az erős, rugalmas izmok segítenek az egyensúlyozásban és a koordinációban. A legtöbb új lovagló szembesül azzal, hogy a belső comb izmai megfájdulnak, de az izmok hamar kinyúlnak és megerősödnek. A lépésben lovaglás ugyanúgy mozgatja az izmokat, mint a sétálás. Így a lovaglás során égnek a kalóriák is. Vizsgálatok szerint egy 60 kg-os nő esetében egy átlagos lovaglás percenként 5 kalóriát éget el.

Ugrókötél

Az ugrókötél univerzális hatásának köszönhetően manapság is nagyon népszerű sporteszköz. Minden izomcsoportot megmozgat, hatékonyan fejleszti a koncentrációt, gyors módja a bemelegítésnek, mivel növeli a pulzusszámot és fokozza a vérkeringést. Kiváló zsírégető, negyvenöt percnyi ugrálás felér egy önálló edzéssel. Fejleszti a lábizmokat, a koordinációs képességet és a ritmusérzéket. Nagyon fontos betartani a fokozatosságot, vagyis szépen lassan kell növelni az időtartamot, mivel az ugrálás erősen megterheli az ízületeket.

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.