Egyéb kategória

Ezeket érdemes tudnod a fogbetegségek lehetséges szövődményeiről

A statisztikák azt mutatják, hogy a megfelelő szájhigiéniára való odafigyelés a mindennapi teendők között gyakran elsikkad, vagy kimerül egy gyors, lefekvés előtti vagy épp ébredés utáni fogmosásban.

Az azonban, ha rendszeresen elhanyagolod a szád higiéniáját és ezzel ínyed, fogaid gondozását, ápolását, az évek múltán visszaütve, különböző fog- és ínybetegségek képében bosszulhatja meg magát.

vous - 2021.09.10.
Ezeket érdemes tudnod a fogbetegségek lehetséges szövődményeiről

Kérdés, hogy ki, mikor kap észbe, hogy ezen bizony mielőbb változtatni szükséges

Az első lukas fognál, ami egy rutin beavatkozással még megmenthető? Vagy már csak akkor, amikor a fog menthetetlen és eltávolítása szükségszerűvé válik? A fogbetegségek megelőzésére és kezelésére szerencsére több módszer is létezik.

Fogbetegségek súlyosbodásának megelőzési és kezelési módjai

A lerakódott plakkok és a fogkő eltávolítása szükséges a megfelelő szájhigiénia megtartásához.

A fogak kilyukadását sok esetben a plakkok, fogkövek lerakódása okozza.

A szuvasodás sokszor innen indul ki és a kemény fogállomány végleges roncsolódásával jár. A fogkő fogászati eltávolítása ezért kiemelten fontos, ha fogaink egészségének megelőzéséről van szó.

A fogszuvasodás során károsodott fog fogtöméssel állítható helyre

A fogfelszín és a fogközök rendszeres tisztításával és tisztántartásával, valamint a jó szájhigiénia fenntartásával megelőzhető a fogak szuvasodása.

Azonban még ennek ellenére is előfordulhat, hogy az egymással érintkező fogfelületeken idővel kialakul a szuvasodás. Amikor a szuvasodás még csak korai fázisban jár, lehetőség van a foganyag pótlására, vagyis a fog tömésére. A tömés amellett, hogy védi a fogat helyreállítja a fog funkcióját is.

Forrás:
unsplash.com

A fog gyökérkezelése a fogideg sérülése, elhalása vagy gyulladása esetén alkalmazott fogászati eljárás

A rágás során érzékeny, elszíneződött vagy akár lukas, éjszaka lüktető, sajgó fog komolyabb problémát jelezhet elő, amely miatt érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni.

Ha szuvasodás miatt van szükség a beavatkozásra a gyökércsatornák feltárása után megtisztítják az idegkamrát, majd egy antibakteriális anyaggal kezelik és kitöltik a csatorna üregét. Ezt követően kerül sor a fog tömésére.

Foghúzásra kerülhet sor, ha már nincs semmilyen lehetőség a fog megtartására

Ha a fogágy gyulladt, a fog mozog vagy a szuvasodás már olyan mértékben tönkretette a fog koronáját, hogy annak megmentésére sem töméssel sem korona készítésével illetőleg semmilyen egyéb (pl. gyökérkezelés) módon nincs lehetőség a fog megtartására, a fog eltávolítására, kihúzásra kerülhet sor.

A fogbetegségek, ha nem kerülnek időben kezelésre, egyéb szövődményekkel is járhatnak

A különböző szájüregi problémák test-szerte enyhébb és súlyosabb szövődményeket okozhatnak. A lukas fogakban pangó lepedékek és az azokban megtelepedett baktériumok miatti kellemetlen lehelet csak a jéghegy csúcsa.

Sokakat ér meglepetésként, hogy akár krónikus fejfájásuk, mandulagyulladásuk, tüdőproblémáik vagy ekcémájuk kiújulása mögött is egy fogászati góc rejtőzhet. 

A góc egy folyamatos gyulladás a szervezetben, amiből a baktériumok, gyulladást okozó toxinok bejutva a véráramba bárhova eljuthatnak; akár a test legtávolabbi pontjain is eredményezhetnek másodlagos megbetegedéseket, gyulladásos folyamatokat indíthatnak be.

A fogidegek elhalása nyomán például, amikor megszűnik a fogban a vérkeringés, az immunrendszer védekező mechanizmusa sem védi tovább a fogat

A szuvas, elhalt fogidegekkel rendelkező vagy nem megfelelően tömött fog ettől kezdve megfelelő kezelés nélkül komoly fertőzésgócként funkcionálhat. A fertőzés pedig kihatással lehet az egész szervezetre, hajhullást, bőr- és ízületi panaszok-, hormonális zavarok megjelenését is eredményezheti.

Ennél súlyosabb panaszokat is eredményezhet az elhanyagolt, rossz szájhigiénia

A szájüreg gyulladásos folyamatai ugyanis bizonyítottan kihathatnak a keringési rendszerre, és ezzel együtt a szív ereire és a szívizomra, továbbá okozhatnak vese és májgyulladást, valamint légzőszervi és idegrendszeri betegségeket is.

Amennyiben fontos neked az egészséged, legalább évente két alkalommal jelentkezz fogászati kontrollvizsgálatra, ugyanis csak így csökkentheted érdemben a góc kialakulásának esélyét!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.