Egyéb kategória

Ezeket érdemes tudnod a fogbetegségek lehetséges szövődményeiről

A statisztikák azt mutatják, hogy a megfelelő szájhigiéniára való odafigyelés a mindennapi teendők között gyakran elsikkad, vagy kimerül egy gyors, lefekvés előtti vagy épp ébredés utáni fogmosásban.

Az azonban, ha rendszeresen elhanyagolod a szád higiéniáját és ezzel ínyed, fogaid gondozását, ápolását, az évek múltán visszaütve, különböző fog- és ínybetegségek képében bosszulhatja meg magát.

vous - 2021.09.10.
Ezeket érdemes tudnod a fogbetegségek lehetséges szövődményeiről

Kérdés, hogy ki, mikor kap észbe, hogy ezen bizony mielőbb változtatni szükséges

Az első lukas fognál, ami egy rutin beavatkozással még megmenthető? Vagy már csak akkor, amikor a fog menthetetlen és eltávolítása szükségszerűvé válik? A fogbetegségek megelőzésére és kezelésére szerencsére több módszer is létezik.

Fogbetegségek súlyosbodásának megelőzési és kezelési módjai

A lerakódott plakkok és a fogkő eltávolítása szükséges a megfelelő szájhigiénia megtartásához.

A fogak kilyukadását sok esetben a plakkok, fogkövek lerakódása okozza.

A szuvasodás sokszor innen indul ki és a kemény fogállomány végleges roncsolódásával jár. A fogkő fogászati eltávolítása ezért kiemelten fontos, ha fogaink egészségének megelőzéséről van szó.

A fogszuvasodás során károsodott fog fogtöméssel állítható helyre

A fogfelszín és a fogközök rendszeres tisztításával és tisztántartásával, valamint a jó szájhigiénia fenntartásával megelőzhető a fogak szuvasodása.

Azonban még ennek ellenére is előfordulhat, hogy az egymással érintkező fogfelületeken idővel kialakul a szuvasodás. Amikor a szuvasodás még csak korai fázisban jár, lehetőség van a foganyag pótlására, vagyis a fog tömésére. A tömés amellett, hogy védi a fogat helyreállítja a fog funkcióját is.

Forrás:
unsplash.com

A fog gyökérkezelése a fogideg sérülése, elhalása vagy gyulladása esetén alkalmazott fogászati eljárás

A rágás során érzékeny, elszíneződött vagy akár lukas, éjszaka lüktető, sajgó fog komolyabb problémát jelezhet elő, amely miatt érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni.

Ha szuvasodás miatt van szükség a beavatkozásra a gyökércsatornák feltárása után megtisztítják az idegkamrát, majd egy antibakteriális anyaggal kezelik és kitöltik a csatorna üregét. Ezt követően kerül sor a fog tömésére.

Foghúzásra kerülhet sor, ha már nincs semmilyen lehetőség a fog megtartására

Ha a fogágy gyulladt, a fog mozog vagy a szuvasodás már olyan mértékben tönkretette a fog koronáját, hogy annak megmentésére sem töméssel sem korona készítésével illetőleg semmilyen egyéb (pl. gyökérkezelés) módon nincs lehetőség a fog megtartására, a fog eltávolítására, kihúzásra kerülhet sor.

A fogbetegségek, ha nem kerülnek időben kezelésre, egyéb szövődményekkel is járhatnak

A különböző szájüregi problémák test-szerte enyhébb és súlyosabb szövődményeket okozhatnak. A lukas fogakban pangó lepedékek és az azokban megtelepedett baktériumok miatti kellemetlen lehelet csak a jéghegy csúcsa.

Sokakat ér meglepetésként, hogy akár krónikus fejfájásuk, mandulagyulladásuk, tüdőproblémáik vagy ekcémájuk kiújulása mögött is egy fogászati góc rejtőzhet. 

A góc egy folyamatos gyulladás a szervezetben, amiből a baktériumok, gyulladást okozó toxinok bejutva a véráramba bárhova eljuthatnak; akár a test legtávolabbi pontjain is eredményezhetnek másodlagos megbetegedéseket, gyulladásos folyamatokat indíthatnak be.

A fogidegek elhalása nyomán például, amikor megszűnik a fogban a vérkeringés, az immunrendszer védekező mechanizmusa sem védi tovább a fogat

A szuvas, elhalt fogidegekkel rendelkező vagy nem megfelelően tömött fog ettől kezdve megfelelő kezelés nélkül komoly fertőzésgócként funkcionálhat. A fertőzés pedig kihatással lehet az egész szervezetre, hajhullást, bőr- és ízületi panaszok-, hormonális zavarok megjelenését is eredményezheti.

Ennél súlyosabb panaszokat is eredményezhet az elhanyagolt, rossz szájhigiénia

A szájüreg gyulladásos folyamatai ugyanis bizonyítottan kihathatnak a keringési rendszerre, és ezzel együtt a szív ereire és a szívizomra, továbbá okozhatnak vese és májgyulladást, valamint légzőszervi és idegrendszeri betegségeket is.

Amennyiben fontos neked az egészséged, legalább évente két alkalommal jelentkezz fogászati kontrollvizsgálatra, ugyanis csak így csökkentheted érdemben a góc kialakulásának esélyét!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.