Egyéb kategória

A legjobb zöldsaláták – fogyasztanak, szépítenek, vitalizálnak

A saláta az egyik legjobb barátunk, ha pedig esetleg még nem lenne az, elmondjuk, miért érdemes szorosabbra fűzni vele a kapcsolatot: szépít, fogyaszt, vitalizál, lúgosít, és megvédi egészségünket is.

vous - 2021.04.19.
A legjobb zöldsaláták – fogyasztanak, szépítenek, vitalizálnak

Szerencsére ma már nem csak nyáron szerezhető be könnyenaz a sokféle saláta, amelyeket ugyan melegházakban termesztenek, de ezeket manapság már a legtöbb helyen környezettudatosan termálvízzel fűtik, vagyis nem pazarolnak energiát a fűtésre, hanem a természet ajándékának számító, nálunk sokfelé megtalálható meleg vízzel fűtik. Viszonylag gyorsan növő zöldségfélékről van szó, így szívesen is foglalkoznak vele a gazdálkodók.

Mit tudnak a leveles zöldsaláták?

Nagyon alacsony a kalóriatartalmuk: 100 g leveles zöldsaláta 17-18 kcal energiát tartalmaz, de még a spenót is csak 20 kcal-t, ehhez viszont magas rosttartalom párosul, ezért a diétás étrendbe remekül beilleszthető.

A rostoknak köszönhetően nagyon jótékony hatással bír az anyagcserére, érdemes napi egy étkezést salátával kiváltani – akár más zöldségfélékkel, sovány sajtokkal gazdagítva.

A zöld színű salátalevelek bővelkednek klorofillban, és lúgosító, méregtelenítő, így tisztító hatásúak.

fresh-salad-leaves-in-bowl-spinach-mangold-ruccola-PBXFXFP

Forrás:
CANVA.COM

Alacsony kalóriatartalma miatt a zöldsaláta glikémiás indexe nulla, így a fogyasztásával fenntartható a vércukorszint.

A zöldsaláták magas C-vitamin-tartalmúak, így gazdag antioxidáns-forrásnak számítanak, ez jótékonyan hat nemcsak a szervezetre, de fiatalítja a bőrt is, amit magas A-vitamin-tartalmuk is tovább segít.

Bővelkedik még B-vitaminokban is a zöldsaláta, amik az idegrendszerünket segítik, de nyugtató hatását nem csak ennek köszönheti, hanem a benne lévő úgynevezett lactucarium nevű anyagnak is.

Saláta praktikusan

Mindig friss és egészséges salátát válasszunk: ezt úgy tudjuk a legjobban ellenőrizni, ha a torzsánál megnézzük a vágást. Ha ez világos, fehéres, akkor friss salátával van dolgonk, ha elkezdett barnulni, szürkülni, akkor már ne vegyük meg. A levelek is legyenek épek, élénkek!

A zöldsaláta 2-3 napig a hűtőben friss marad, ha zacskóba tesszük vagy ha az eredeti csomagolásában hagyjuk, akár 1-2 nappal is tovább, ha nedves konyharuhába csomagoljuk, a jégsaláta viszont akár 7-10 napig is megőrzi frissességét.

Fejes saláta

Régebben szinte csak fejes saláta volt, ezt tekintettük zöldsalátának, és a tavaszt jelentette egy jó kis tojásos galuskával. Szerencsére ma már kibővült a kínálat, és jó néhány zöld levelű zöldség csatlakozott a kínálatba.

Szívsaláta

Nemrégiben jelent meg ez a fantasztikusan ropogós, viszonylag sokáig frissen tartható fajta, csupa zsenge levél. A szívsaláta név is arra utal, hogy szinte az egész zöldség olyan, mint a klasszikus saláta szíve, vagyis a legfinomabb, legzsengébb része.

Jégsaláta

Az egyik legkedveltebb salátaféle, nem is csoda, hiszen ropogós és üde, nagyon sokáig friss marad, ha légmentesen, zacskóba vagy fóliába csomagolva tároljuk a hűtőben. Íze semleges, bármivel kombinálható és ízesíthető, nem esik azonnal össze. Nagyon mutatós, ha a leveleit lefejtjük, és ebben tálaljuk a salátát.

Madársaláta

Galambbegyként is ismert, mert nagyon finom és egészséges, önmagában elrágcsálva vagy vajas kenyérre, szendvicsbe téve is nagyon finom, enyhén diós ízű salátaféle a madársaláta. Nagyon sérülékeny és könnyen fonnyad, így csak a tálalás előtti utolsó pillanatban locsoljuk meg öntettel!

Rukkola

Borsmustár néven korábban is ismert saláta- és fűszernövény volt nálunk, aztán hosszú évtizedekre eltűnt, majd az olasz konyha népszerűsödésével hódította meg újra Magyarországot. Karakteres, csípős íze miatt inkább más salátákkal keverve szokás fogyasztani, de fűszerként is használható pizzára, rizottóba, de akár pesto is
készíthető belőle.

Bébispenót

A zsenge levélkéket vétek lenne megfőzni, megpárolni – persze azt is lehet –, salátaként vagy smoothie-ba, zöldturmixba téve a legegészségesebb a friss bébispenót. Ízében nem is emlékeztet a főtt spenótra, bátran keverhető más salátafélékkel, de gyümölcsökkel, avokádóval, pirított dióval is nagyon finom.

Ajánlott cikkek