Egyéb kategória

Tervezz, ha vár rád a bringatúra!

Minden túra más és más, ahogyan mi bringások is többféleképpen szeretünk túrázni. Hogy mit vigyünk magunkkal, ha vár a bringatúra? Tuti recept nincs, csak néhány fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni.

vous - 2021.04.12.
Tervezz, ha vár rád a bringatúra!

Ugye nálatok sem telhet el úgy nyár, hogy legalább egy kerékpártúrát ne szervezzetek? Ha nem vagy biztos benne, hogy készen állsz te és a túrázásra alkalmas kerékpárod is, hogy nekivágjatok az útnak, előbb olvasd el, mik azok a kellékek, amik nélkül nem érdemes elindulni! A jó erőnléten kívül két dolog mindenképp legyen nálunk, amelyekkel sok mindent meg lehet oldani: mobiltelefon és pénz. Előbbi elsősorban segélykérésre, de a korszerűbbek már az eltévedés esetére hasznos gps-szel, térkép programmal is rendelkeznek.

Enni-innivalót annak függvényében vigyünk, hogy meg akarunk-e állni enni a bringázás során, tudunk-e útközben vásárolni, mert, ha igen, akkor felesleges három napra való hideg élelemmel teletömni a hegyre felfelé amúgy is dupla terhet jelentő hátizsákot.

Milyen messzire indulsz? Országúton vagy terepen túrázol? Milyen messze vannak egymástól vízvételi lehetőségek? Ezeket vedd figyelembe, amikor a kulacs és az ivószatyor (camelback) között akarsz dönteni. Mindig legyen nálad víztartalék, ne centizd ki a következő forrást vagy kutat! 

További fontos kellékek egy bringatúránál a szerszámok, amelyek viszont az útviszonyok függvényében válogatandók össze.

Országútra:

 • kellékek defektjavításhoz: egy pótgumi, két leszedő (esetleg néhány folt, ragasztó), pumpa
 • multiszerszámkészlet, amelyben megtalálhatóak a kerékpárunk fő beállításaihoz szükséges szerszámok, így imbuszkulcsok, küllőkulcs, csillagcsavarhúzó, normál csavarhúzó, láncbontó
 • zsebkés (ritkán kell, de jó ha van!)

Terepre:

 • kellékek defektjavításhoz: egy pótgumi, két leszedő, pumpa
 • multiszerszámkészlet, közte az imbuszkulcsok, a torx kulcs (ha van ilyen csavar a bringán), küllőkulcs, csillagcsavarhúzó, normál csavarhúzó, láncbontó
 • a tereptől és időjárástól függően tartalék alkatrészek, például fékbetét, patentszem a lánchoz
 • 50 kilométer feletti távnál kenőanyag a lánchoz
 • zsebkés

Öltözék:

 • természetesen az alap a kellően párnázott kerékpáros nadrág és a sok hátsó zsebbel ellátott bringás trikó. Igyekezzünk minél könnyebb, kisebb helyen elférő kiegészítőket magunkkal vinni!
 • széldzseki (lejtmenetben, változó időjárásban)
 • kar és láb melegítő (változó időjárásban)
 • tartalék sapka (összeizzadt sapkában nem jó tekerni)
 • tartalék száraz aláöltözet (hosszabb túrán)
 • vékony cérnakesztyű (változó időjárásban, magas hegyekben)

Forrás:
Unsplash

Általános szabály, hogy nyáron egy széldzseki bőven elég lehet, de tavasszal és ősszel biztos kevés lesz. Magashegyi túráknál viszont még nyáron is kevés lehet egy széldzseki.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.