Egyéb kategória

A savas ételek és italok hatása a mosolyodra

Ha sokáig szeretnéd megőrizni szép mosolyodat, egészséges, fehér fogsorodat, jó ha tisztában vagy vele, melyek azok az élelmiszerek, amelyek kárt tehetnek a fogzománcban.

vous - 2021.03.23.
A savas ételek és italok hatása a mosolyodra

Mielőtt legyintenél, hogy ez Téged biztosan nem érint, mert egészségesen étkezel, nem iszol kólát és kávét, olvasd végig a cikket, mert meglepő módon a fogerózió éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód jegyében rendszeresen sok gyümölcsöt, gyümölcslevet és vitaminokat fogyasztanak.

A fogerózió kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami elvékonyítja a fogzománcot hasonlóan a hegycsúcson olvadni kezdő hóhoz. Alig észrevehetően fogy a zománcréteg, simává, egyre áttetszőbbé válik. A betegek általában csak akkor veszik észre, amikor már nagymértékű a károsodás. Ilyenkor érzékennyé válhatnak a fogak. Súlyos esetekben helyreállító beavatkozás is szükséges lehet (tömés, korona). A már bekövetkezett károsodás visszafordíthatatlan, ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk a problémával, és megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket.

Az erózió megelőzhető, lassítható a savas ételek, italok fogyasztásával kapcsolatos néhány szabály betartásával, a helyes fogmosási technika mellett.

Mi okozza az eróziót?

Veszélyt jelentenek a fogzománcra a magasabb savtartalmú gyümölcsök, különösen a citrusfélék, az ecetet tartalmazó ételek, akár egy könnyű saláta öntete is, a savas édességek, a vitamin készítmények, a szénsavas üdítők, a gyümölcslevek (még a 100 százalékos termékek is), az energiaitalok, a vörösbor. A saveróziót kiválthatja a gyomorsav maró hatása is (valamilyen betegség, például reflux, bulimia, anorexia esetén), vagy kialakulhat gyógyszerszedés miatt is. A sav által megmart fogfelszín először felpuhul. Ha ilyenkor mechanikus hatás is éri (például fogmosás vagy magok rágása) erősen kophat a zománcréteg.

A megoldás persze nem az, hogy ezentúl nem fogyasztunk például citrusféléket, vagy elhagyjuk a vitamin készítményeinket, csak fogápolási szokásainkon érdemes változtatni. Például jó tudni, hogy a savban gazdag ételek fogyasztása után közvetlenül nem szabad fogat mosni, hanem kicsit várni kell, mert ilyenkor a legsérülékenyebb a fogzománc.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.