Egyéb kategória

A savas ételek és italok hatása a mosolyodra

Ha sokáig szeretnéd megőrizni szép mosolyodat, egészséges, fehér fogsorodat, jó ha tisztában vagy vele, melyek azok az élelmiszerek, amelyek kárt tehetnek a fogzománcban.

vous - 2021.03.23.
A savas ételek és italok hatása a mosolyodra

Mielőtt legyintenél, hogy ez Téged biztosan nem érint, mert egészségesen étkezel, nem iszol kólát és kávét, olvasd végig a cikket, mert meglepő módon a fogerózió éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód jegyében rendszeresen sok gyümölcsöt, gyümölcslevet és vitaminokat fogyasztanak.

A fogerózió kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami elvékonyítja a fogzománcot hasonlóan a hegycsúcson olvadni kezdő hóhoz. Alig észrevehetően fogy a zománcréteg, simává, egyre áttetszőbbé válik. A betegek általában csak akkor veszik észre, amikor már nagymértékű a károsodás. Ilyenkor érzékennyé válhatnak a fogak. Súlyos esetekben helyreállító beavatkozás is szükséges lehet (tömés, korona). A már bekövetkezett károsodás visszafordíthatatlan, ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk a problémával, és megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket.

Az erózió megelőzhető, lassítható a savas ételek, italok fogyasztásával kapcsolatos néhány szabály betartásával, a helyes fogmosási technika mellett.

Mi okozza az eróziót?

Veszélyt jelentenek a fogzománcra a magasabb savtartalmú gyümölcsök, különösen a citrusfélék, az ecetet tartalmazó ételek, akár egy könnyű saláta öntete is, a savas édességek, a vitamin készítmények, a szénsavas üdítők, a gyümölcslevek (még a 100 százalékos termékek is), az energiaitalok, a vörösbor. A saveróziót kiválthatja a gyomorsav maró hatása is (valamilyen betegség, például reflux, bulimia, anorexia esetén), vagy kialakulhat gyógyszerszedés miatt is. A sav által megmart fogfelszín először felpuhul. Ha ilyenkor mechanikus hatás is éri (például fogmosás vagy magok rágása) erősen kophat a zománcréteg.

A megoldás persze nem az, hogy ezentúl nem fogyasztunk például citrusféléket, vagy elhagyjuk a vitamin készítményeinket, csak fogápolási szokásainkon érdemes változtatni. Például jó tudni, hogy a savban gazdag ételek fogyasztása után közvetlenül nem szabad fogat mosni, hanem kicsit várni kell, mert ilyenkor a legsérülékenyebb a fogzománc.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!