Trend

Nike Air Max: minden idők legmenőbb sportcipőjét párizsi múzsa ihlette

Nike Air Max: egy ikonikus sportcipő, amelynek a sikere már több, mint 30 éve töretlen. Ki ne ismerné ezeket a híresen kényelmes, fantasztikus dizájnnal rendelkező cipőket, amit szinte bármelyik korosztály büszkén visel? A Nike Air Max nem csak elképesztő sikere miatt különleges, hanem amiatt is, hogy a látszódó légpárna ötlete egy egészen különleges párizsi múzsának köszönhető.

vous - 2020.12.04.
Nike Air Max: minden idők legmenőbb sportcipőjét párizsi múzsa ihlette

Forrás:
ecipo.hu

Egy designer, aki mert formabontóan gondolkodni

A történet Tinker Hatfielddel kezdődik, aki 1981-ben építészként került a Nike-hoz. Eredetileg irodákat és bemutatótermeket tervezett, mígnem egy kollegája fejéből kipattant az ötlet: mi lenne ha Hatfield sportcipőket is tervezne? Hatfield kapva kapott az alkalmon.

Ráébredt, hogy a sportcipők megtervezésében is megvan az, ami annyira elbűvölte az épületek tervezésekor: a művészet és a tudomány összefonódása.

Hatfield döntése pont a megfelelő időben született. Míg a Nike a 80-as évek elején rohamosan növelte piaci részesedését, az évtized közepén már nehezen vette fel a versenyt az élénk színekkel, merész mintázatokkal hódító versenytársakkal. Bár a Cortez, Waffle Racer és Tailwind modellek még mindig népszerűek voltak, de már érezhető volt, hogy kell valami új, valami egészen egyedi. És akkor jött Hatfield, aki forradalmi ötletével felforgatta a cipőgyártást.

Párizsi múzsa

A Nike tervezői gyakran utaztak azzal a céllal, hogy insiprálódjanak és megismerjék a világ más kultúráit. Ahhoz, hogy minél több vásárlót érjenek el, kellett, hogy értsék az ott élő emberek gondolkodását és vágyait. Így jutott el Hatfield Párizsba, ahol rátalált a világ talán legsikeresebb sportcipőjének megihletőjére.

A Centre Georges Pompidou

A Centre Georges Pompidou
Forrás:
Freepik

Nem, sajnos most nem egy elegáns francia hölgyről van szó. Az építész szív Párizs talán legellentmondásosabb épületéért, a Centre George Pompidou-ért dobbant meg. A Centre George Pompidou kiemelkedik a város többi épülete közül: minden funkcionális és strukturális elemét láthatóvá tették a tervezők. A gépszerű építmény részei élénk színekre vannak festve, hogy semmiképpen se lehessen figyelmen kívül hagyni.

Amikor Hatfield meglátta az épületet, még nem gondolt arra, hogy majd ő is tervez egy ilyen cipőt. Csak állt ott, a látvány teljesen a hatása alatt tartotta.

A Nike Air Max 1 Ultra 2.0, az eredeti cipő újragondolt változata

A Nike Air Max 1 Ultra 2.0, az eredeti cipő újragondolt változata
Forrás:
ecipo.hu

A Nike Air Max 1 megszületése

“Bármi, amit tervezel az annak az összességéből születik, amit valaha láttál és tapasztaltál”

– nyilatkozta később Hatfield a Respect the Architect című műsorban. Úgy gondolja, a Centre George Pompidou nélkül sosem pattant volna ki a fejéből a látszódó légpárna ötlete. A Nike addigra már közel egy évtizede használta a légtalpas technológiát, de senki nem gondolt arra, hogy láthatóvá kellene tenni az emberek számára. Mikor Hatfield előállt ötletével, hatalmas ellenállásba ütközött, azt beszélték, hogy túl messzire ment, sőt volt aki megpróbálta kifúrni pozíciójából. Féltek, hogy az emberek sérülékenynek és törékenynek látják majd a kilátszó légpárnát.

“Addig akartam feszegetni a határokat, amíg csak lehetett, anélkül, hogy kirúgnának” meséli nevetve az interjúban. Szerencséje volt: végül David Farland, aki a légtalpas technológia innovációs vezetője volt, mellé állt. A légtalpakat kiszélesítették, stabilitásukat megnövelték, és eltávolították a talp egy részét.

1987 március 26-án végül megjelent az első Air Max a Nike híres Air Pack csomagjának részeként. A többi pedig már történelem.

Forrás:
ecipo.hu

Legyél te is a történet része!

A Nike Air Max nem csak egy sportcipő, hanem ennél sokkal több. Egy életfelfogás, azoknak, akik mernek önmaguk lenni, akik mernek másképp gondolkodni, mint a többiek. Az Air Max a kitartás és a siker jelképe. Nem csak fantasztikus design, de a rengeteg kutatás és fejlesztés is megtalálható ebben a nem mindennapi cipőben.

Az elmúlt 30 évben rengeteg új modell, design és végtelen színvariáció jelent meg, csak egy valami nem változott: a kényelem. Válaszd ki az egyéniségedhez legjobban passzoló Nike Air Max modellt és legyél a történet része!

Ajánlott cikkek