Mindig költséges mulatság a lagzi, régen is az volt, így igyekeztek olyan lakodalmas fogásokkal kedveskedni a vendégeknek, amelyek finomak voltak, laktatóak de nem forgatták ki a nászt ülő családokat a földjeikből.
A vízen kullogó, vagy más néven vízen kelt kalács pont ilyen finomság volt. Leginkább azért, mert vagyoni helyzettől függően gazdagítható – a legegyszerűbb, cukorba mártogatott variációtól kezdve a pörkölt diós verzióig, sokféle módon lehetett kínálni.
Elkészítése is nagyon egyszerű – tulajdonképpen egy kelt tészta, amelyet HIDEG vízben kelesztenek meg. Ettől különösen foszlós, nagyon finom tészta keletkezik.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, amelyet egy tiszta konyharuhába lazán belekötünk. Fakanál nyelére lógatva hideg vízbe állítjuk, körülbelül fél órára. Utána nyújtjuk, kifliket szaggatunk belőle, meghempergetjük a választott hozávalókban (cukor, dió, mák) majd fél óra pihentetés után rózsaszínre sütjük. Figyeljünk a sütési hőmérsékletre, mert a cukor is, dió is hajlamos a megégésre.