Egyéb kategória

Békéscsaba le van sújtva – így lángolt a város ikonikus épülete

Tegnap a délutáni órákban gyulladt ki Békéscsaba egyik legrégebbi épülete, a város jelképe: az István malom. A füstöt a hírek szerint egy járókelő vette észre, ő riasztotta a tűzoltókat is. A malom olyan erővel lángolt, hogy 7 település tűzoltó egységeinek közös összefogásával sikerült megakadályozni, hogy a tűz elharapózzon, és szomszédjában álló kórház is lángra ne kapjon. Egy közeli épület teteje azonban még így is kigyulladt. A tüzet este 21 óra körül sikerült megfékezni. Onnan kezdve a tűzoltók azon dolgoztak, hogy a tűz újra fel ne lobbanjon. A most következő videó alatti kommentelő szerint, 60 km távolságra is lehetett látni a szegény, öreg malom füstjét.

vous - 2019.05.22.
Békéscsaba le van sújtva – így lángolt a város ikonikus épülete
Objektum doboz

A Békés Megyei Ertéktár honlapján a következő információkat találtuk a malomról: "1853-ban építette Pain Antal hamburgi gépész Csabán az első gőzmalmot, amiben kilenc molnár óránként négy köböl búzát őrölt lisztté. Az akkor még csak kétemeletes malomépület 1860-ban Epstein Lipót és családja tulajdonába került, majd Deutsch Bernát pesti kereskedő vette bérbe. 1872-ben Epstein özvegyétől Rosenthal Márton gyulai szappanosmester vette meg, aki lerobbantotta az eredeti épületet, és egy újat épített. Fiai: Adolf és Ignác emelték a hazai malomipar legmodernebb üzemévé, országosan a legjobb hírű malomként tartották számon. 1915-ben egy lisztrobbanás következtében kigyulladt, súlyos károkat szenvedett az épület. Újjáépítésekor ötemeletes lisztraktárral és gabonasilóval bővült. A világháború után államosították, bővítették és fejlesztették, ekkor vette fel az István malom nevet. Fennállásának századik évfordulóján elérte addigi legnagyobb termelését: az évi 6 ezer vagont. A malom 1961-ben tért át a villamos meghajtásra. A privatizáció után, 2005-ben a malomban leállt a termelés, jelenleg – a szomszédos lisztraktárral együtt – 150 éves működés után üresen áll. A helyi védelem alatt álló épület a csabai városkép egyik legjellegzetesebb eleme."

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.