Egyéb kategória

Így vásárolnak ruhát… Olaszországban – ahol az elsődleges szempont a márka

Olaszország és a divat egymástól elválaszthatatlanok. A francia nők mellett az olaszok azok, akik – állítólag – legendásan öltözködnek, akikre felnézünk, és követni szeretnénk őket. De milyenek az olasz öltözködési szokások valójában? Hogyan öltözködik egy átlagos olasz nő? Erről mesél nektek a Holy Duck! blog egyik olvasója, aki maga is blogol.

vous - 2019.02.14.
Így vásárolnak ruhát… Olaszországban – ahol az elsődleges szempont a márka

Földi Barbara ‘Barka’ blogger, társadalmi vállalkozó, a ReCreativity egyik alapítója. Nehéz meghatározni, mi mindennel foglalkozik: tréner, kreatív, coach. Barka életvitelszerűen Budapesten él, de majdnem havonta utazik hosszabb időre Olaszországba (Santa Maria Capua Vetere), Nápoly mellé.

„Odavalósi a férjem és nekem is mintha a második otthonom lenne az a város. Már több mint 10 éve járok oda rendszeresen” – írja Barka, aki nemrég a hulladékmentes életmódról kezdett blogolni. Tinyecoambassador című blogján angol és magyar nyelven is olvashatjátok a cikkeket.

Barka kapcsolata a fenntartható divattal valamikor akkor kezdődött, amikor az egyetem – 12 éve – mellett dolgozni kezdett az Inditex egyik üzletében. (Az Inditex birodalomhoz tartozik többek között a Massimo Dutti, a Zara, az Oysho, a Bershka és a Stradivarius is – mindegyik márka termékei kaphatók Magyarországon is.) „Már akkor is mindent turiból vettem. Mindössze fél évet töltöttem ott, de az a fél év felnyitotta a szemem, milyen égető is ez a probléma és milyen mennyiségű ruhát halmozunk fel! Én is rengeteget halmoztam, de szerencsére 5-6 éve a szelektálás nagyobb hangsúlyt kap nálam” – meséli.

Forrás:
Vogue.com

Az olasz barátnőket sosem látta smink nélkül

Kíváncsi voltam, mi a véleménye az olasz nők öltözködéséről – akár a magyar nőkkel összehasonlítva.

„Az olasz nők (és a férfiak is) sokat adnak a kinézetre. Egy nagyobb alkalomra (esküvő, keresztelő stb.) NEM LEHET ugyanazt a ruhát felvenni. A mindennapokban otthon nagyon is kényelmesen öltözködnek (általában régebbi darabokba), de ha csak a piacra mennek, rögvest előkerül a legújabb szemüveg, nadrág.

A nagy átlag sok időt és pénzt fordít a megjelenésére.

Nemcsak a ruhákra, hanem mindenre, ami ezzel jár: kozmetikus, haj, smink. Vannak olyan olasz barátnőim, akiket sose láttam smink nélkül! Mindig elegánsak és úgy vettem észre, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiegészítőkre – táska, cipő, ékszerek –, mint mi itthon” – foglalja össze röviden.

Forrás:
Vogue.com

Gyakran vásárolnak, pedig nincs rá szükségük

Ha ennyi ruhájuk van, azt valahol vagy valahogy be is kell szerezniük. Vajon melyek számukra a lényeges szempontok? Barka megfigyelte, hogy minden korosztály számára a márka az elsődleges szempont – hogy milyen, az attól függ, mit enged meg a pénztárcájuk.

„Az ismerőseimből kiindulva azt látom, hogy gyakran vesznek ruhát. Ha van, ami megtetszik (és megengedhetik maguknak), azt megveszik, akkor is, ha nincs rá feltétlen szükségük. A boltokban az eladók valóban eladnak. Dél-Olaszországban ez egy szakma. Beszélgetnek veled, segítenek választani, felpróbálni. Nagyon sok helyen a tükör nem a próbafülkében található, ki kell menj megnézni magad. Ilyenkor odalép az eladó és ő is kommentál – kéretlenül is.”

A cikk folytatását ide kattintva >>> olvashatjátok

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.