Egyéb kategória

5 tipp a stresszmentes és költséghatékony költözésért – Nem csak a dobozokon múlik

Ha költöztetek már valaha, tudjátok, mennyire felforgatja az életet egy ilyen esemény. Ha szeretnétek innentől kezdve okosan költözni – ha már egyszer muszáj –, akkor fogadjátok meg a következő 5 tippet, amelyeket egy sajtóanyagban olvastunk, és szerintünk nagyon is megállja a helyét az összes.

vous - 2019.02.09.
5 tipp a stresszmentes és költséghatékony költözésért – Nem csak a dobozokon múlik

1. Készítsetek tervet

Tudjátok, mi különbözteti meg a juniort a seniortól? A junior megkapja a feladatot, és igyekszik villámgyorsan belekezdeni, hogy bizonyítson. Ha nem jön be egy megoldás, gyorsan nekikezd egy másiknak. A senior vele szemben először hátradől… és gondolkozik. Kitalálja, hogyan lehetne a leghatékonyabban elvégezni a feladatot. Lehet, hogy több időt tölt a tervezéssel, de a végén mégis ő végez gyorsabban.

Mi köze ennek a költözéshez?

Amint megvan a költözés várható időpontja, érdemes a tervezést megkezdeni. A közismert mondás – minél előbb, annál jobb – most is érvényes, de számoljatok azzal, hogy 6 hét legalább kell, ha stresszmentesen, kapkodás nélkül szeretnétek levezényelni a költözést.

Érdemes egy füzetet a költözés megtervezésének szentelni, melyben nem csak a fontos adatokat, telefonszámokat és tennivalókat rendszerezitek, de pár fontos kérdésre is választ kell találnotok.

  • Először is gondoljátok végig, hogy milyen anyagi keret áll rendelkezésetekre.
  • Érdemes azon is elgondolkodni, hogy segítséget kell-e fogadnotok vagy a barátok, családtagok tudnak-e segédkezni a csomagolásban, pakolásban, szállításban, illetve például a költözés idején vállalja-e valaki a gyerekek, háziállatok felügyeletét.
  • A következő tisztázandó kérdés az, hogy megközelítőleg mennyi holmitok van.
  • Vannak-e nehezen szállítható tárgyaitok, illetve rendelkezésetekre áll szállítójármű?
  • Mibe és hogyan fogtok csomagolni?
  • Milyen rendszert követtek a csomagolás során?
  • Köttök-e biztosítást?
  • Kell-e takarítókat fogadni a ki- és beköltözéshez?

Forrás:
unsplash.com

2. Találjátok meg a megfelelő szakembert!

Ha a családtagok és barátok nem tudnak segíteni vagy nem áll rendelkezésre kellően nagy autó, akkor bizony fuvarost kell keresnetek. A nagy, költöztetéssel és szállítással foglalkozó cégeknél már nem biztos, hogy lesznek megfelelő szabad időpontok, illetve árban is húzósabb ez a megoldás. Érdemes a kisebb cégeket is megkeresni, mint például a fuvar.hu. Ezen az oldalon a licitálási rendszernek hála sokkal kedvezőbb ajánlatokat kaphatunk, sőt a fuvarosok profilján található értékelés még a döntésben is segítségünkre lehet.

3. Doboz, bőrönd, zsák…

Ha a költözés szót halljuk, akkor valószínűleg egyből a kartondobozok jutnak eszetekbe. A nagyobb lakberendezési áruházakban beszerezhetitek ezeket, ám hulladékudvarokban, illetve szupermarketekben, boltokban is érdeklődhettek az ingyen elvihető dobozok végett. Érdemes arra ügyelni, hogy lehetőleg egy méretűek legyenek, hisz így rakodáskor sokkal jobban ki tudjátok használni a rendelkezésetekre álló helyet. A szennyestartók, bőröndök, kosarak, sporttáskák is jó szolgálatot tehetnek, de pár sittes- vagy szemeteszsák a ruhák, ágyneműk, játékok szállításánál is jól jöhet. Érdemes emellett pár guriga ragasztószalagot, címkéket is bekészíteni a dobozolás, zsákolás folyamatához.

4. Színkódok, címkék, sorszámok

Ha a beköltözés utáni ,,dobozkáoszt” el szeretnétek kerülni, akkor már a költözés egyik első lépésekor, a pakolásnál gondolkodjatok előre: alakítsatok ki egy átlátható rendszert. Az egyes helyiségeket, kategóriákat különböző színekkel, kódokkal, feliratokkal jelölhetitek, így már a kipakoláskor is a helyére kerülhetnek a dolgok, de a későbbi rendszerezésnél is jól jöhet, ha ránézésre tudjátok, hogy mi melyik dobozban lapul.

A profibbak akár számozást is bevezethetnek, s a számokat a költözős füzetbe felírva rögzíthetik, hogy melyik doboz pontosan mit is rejt.

5. Legyen buli a költözés!

Érdemes pár egyéb praktikus tippet is megfogadni a logisztikai tanácsokon túl. A konyha és kamra kiürítésekor például a maradékok, megkezdett csomagok felhasználásával vacsorát, snackpartit rendezhettek barátaitok számára, akik a dobozolásban, szelektálásban segítettek. Biztosan előkerül pár érdekes holmi és a jó sztorik sem maradnak el!

A szükségtelen, megunt, kinőtt dolgaitokat egy garázsvásáron adhatjátok tovább, de jótékonysági célokra is felajánlhatjátok a már nem használt holmikat. A költözés időpontjának közeledtével készítsetek elő egy túlélőcsomagot a család minden tagjának, melyben egy váltásnyi tiszta ruha, tisztálkodó szerek, gyógyszerek és egyéb mindennap használt, fontos tárgyak találhatóak, így ezeket nem kell keresgélni a káosz közepette.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg kommentben!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.