A kuglóf az a süti, ami már önmagában, a formájától ünnepi és elegáns, ha pedig mákkal és naranccsal ízesítjük a tésztát, akkor akár karácsonykor is megállja a helyét. Illatos, könnyű, pihe-puha ez a változat, nem mellesleg gyorsan és egyszerűen összedobható, és csak növényi alapanyagokkal is elkészíthető.
A kuglóf eredetileg német süti, és tényleg ünnepi, méghozzá karácsonyi sütikülönlegesség volt, a formáját a legenda szerint a betlehemi három királyok turbánja ihlette, így lett az évvégi ünnepkör jellegzetes deszertje. Valamikor csak kelt tésztával készítették, kalácsnak, de lapozzunk bátran, mert természetesen jóval egyszerűbb kevert tészta is süthető ebben a nemcsak mutatós, de nagyon praktikus formában: a középső lyuk ugyanis segít abban, hogy a nedvesebb tészták könnyebben és egyenletesen átsüljenek.
Ez a narancsos-mákos változat isteni finom, puha és illatos, nincs benne se tojás, se vaj, joghurtos kevert tésztával készül.
Ez könnyedén kiváltható növényi – szója vagy kókusz alapú – joghurttal, így vegán étrendbe is beilleszthető. A narancs, a mák és a vanília kellően ünnepivé és ellenállhatatlanná teszi, és tényleg nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható. Ha tovább fokoznánk, olvasztott csokival vagy cukormázzal is díszíthetjük, de "csupaszon" is hibátlan. 😉
Narancsos-mákos kuglóf recept >>>