A céges karácsonyi bulik, mézeskalács-sütögetések, karácsonyi vásározások időszaka már elkezdődött, három nappal karácsony előtt pedig már előre rettegünk a rokonoknál ránk váró ételek mennyiségétől.
Van rá esély, hogy már most úgy érezzük, legalább húsz kilót híztunk, és ha nem is lesz fehér karácsony, mi tökéletesek leszünk hóembernek – de józanul belegondolva beláthatjuk, hogy ennyire biztos nem vészes a helyzet. De vajon hogy működik ez valójában? Milyen gyorsan hízunk? Milyen gyorsan lesz a szaloncukorból zsírpárna?
Mindannyiunk teste egy kicsit máshogy működik, egyediek vagyunk. A testsúly csökkenésének és növekedésének gyorsaságát elsősorban életkorunk és genetikánk határozza meg – két tényező, ami felett nincs befolyásunk. Azonban átlagosan elmondhatjuk, hogy ha naponta 250 kalóriával többet fogyasztunk el, mint a napi energiaszükségletünk, akkor egy hét alatt fél kilogrammal fog többet mutatni a mérleg. Sajnos az a 250 kalória sokkal kevesebb: pár szelet bejgli, egy pohár üdvözlőital, meg egy a vacsora mellé, és már rég túl vagyunk ezen a határon.
Olvassátok el a cikk végét is, ITT!