A sült gesztenye illata ünnepi hangulatot idéz, és ez a téli finomság ráadásul kifejezetten egészséges is. Sok rostot, C-vitamint és fontos ásványi anyagokat tartalmaz, ami hozzájárul egészségetek megőrzéséhez a hideg évszakban is.
A legtöbb mogyorófélétől eltérően a gesztenye kevés fehérjét vagy zsírt tartalmaz, és elsősorban komplex szénhidrátokban gazdag – írja a Good Housekeeping. A gesztenye vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, ami tetőtől talpig hasznos a szervezetetek számára. A növényi alapanyagokból, mint a gesztenyéből, származó rostok segítenek fenntartani az emésztőrendszeretek egészségét, a koleszterinszintet, és hozzájárulnak az egészséges testsúlyhoz.
Míg a mandula és a földimogyoró fehérjét, a gesztenye túlnyomórészt komplex szénhidrátokat tartalmaz, amelyek stabil energiaforrást jelentenek szervezetek számára. A magas rosttartalom és a komplex szénhidrátok kevésbé azonnali hatást fejtenek ki a vércukorszintre. A vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok védelmet adnak az immunrendszereteknek.
Hogyan fogyasszátok?
A gesztenye viszonylag alacsony kalóriatartalmú, ezért nyugodtan beépíthetitek az ünnepi menübe. Süssétek, főzzétek, készítsetek belőle levest, gesztenyepürét, süteményt. Számtalan módon elkészíthető és variálható téli finomság.