Csakúgy, mint a paradicsom, a sütőtök és az avokádó, az uborka a szupermarketek szervezési szempontjából zöldségnek számít, azonban a tudomány szerint gyümölcs. Az igazság a magokban rejlik.
Az Encyclopedia Britannica szerint a gyümölcs a magházban található magokat körülvevő húsos növény. A botanikai világban az uborka a sütőtökhöz, cukkínihez, görögdinnyéhez hasonlóan gyümölcsnek számítanak. Tény, hogy mindegyik ugyanabba a tökök családjába tartozik, a Cucurbitaceae családba.
Az uborka könnyű, táplálkozásilag sűrű, vízzel és rosttal telített – mondja Jaclyn London, a Good Housekeeping Intézet táplálékigazgatója.
Az uborka kalóriamennyisége ráadásul szinte elhanyagolható, ezért tökéletes egészséges táplálék akkor is, ha éppen fogyókúráztok.
Tökéletesen illik akár nasiként is a hummushoz, a kecskesajthoz és a fetához.
Míg a termesztők és a szakácsok továbbra is zöldségfélékként kezelik az uborkát, a tudományos világban ez a növény bizony gyümölcsnek számít.