Egyéb kategória

Stresszmentes karácsonyi készülődés

December eleje van, kezdődhet a készülődés: a karácsony közeleg! De mi lenne, ha a szokásos teendők helyett idén kicsit rendhagyóan állnánk hozzá és egy stresszmentes, kényelmes, nyugis ünneplésre készülnénk fel? A Kívül Belül Boldogság eddig is a minimalizmusról és az egyszerűsítésről volt ismert: az idén a karácsonyi készülődés is így fog zajlani.

vous - 2018.12.14.
Stresszmentes karácsonyi készülődés

Gondold végig, hogy számodra mit jelent az ünnep!

Mindannyiunknak egy kicsit mást jelentenek a téli ünnepeink. Mások lehetnek a konkrét ünnepnapok: ti előestén, szentestén, első nap, második nap gyűltök össze? Jöttök vagy mentek? Eltérőek a karácsonyi szokások is: nálunk csak halászlé, nálatok csak a mákosguba, náluk meg a konkrét menüsor van kőbe vésve. Van ahol csak a kis család ünnepel, de a legtöbb helyen ilyenkor találkozik a nagycsalád, ezerféle igényekkel, elvárásokkal.

A stresszmentességhez szerintem ez esetben az a kulcs, hogy legyen egy fókusz. A sok hagyomány, kérés, megszokás közepette állj meg egy kicsit és gondold végig, hogy melyik elvárás kié: mi az ami nektek fontos és mi az, amit csak rutinból vagy egy rokon kedvéért tesztek az ünnepek alatt? Mi az, amihez ezek közül ragaszkodsz?

Forrás:
unsplash.com

Nagyon lényeges, hogy a tanács nem az, hogy gyűjtsd ki a saját igényeiteket és minden mást felejts el – bár bizonyos esetekben ez is működhet. De a rokonaink és a szeretteink nem mindig ugyanazok… Szóval egy kicsit priorizálni kell. A nagymama kedvéért lehet, hogy lehozod a csillagokat is, hátadon a karácsonyfát cipelve és közben őszintén mosolyogni fogsz. De lehet, hogy apukád unokatestvérének a kívánságára, aki amúgy a keresztneved is elfelejti évről-évre, nem feltétlenül kell felforgatni mindent.

Szóval a stresszmentes karácsonyi készülődéshez az első lépés inkább lelki dolog: tudd, hogy mire vágysz és mit szeretnél megélni az ünnepek alatt! A maradékra lehet nemet mondani vagy alternatívát ajánlani rá, felnőttesen.

Karácsonyi készülődés 2018

Ha megvan a te saját, egyedi fókuszod és tudod, hogy milyen érzéseket, élményeket szeretnél átélni, akkor már áttérhetünk a gyakorlati dolgokra. A tervezés szerintem kulcsfontosságú: egyszer össze kell gyűjteni minden teendőt és minden bevonható személyt. (Bizony! A családi karácsony lényege, hogy a család vesz részt benne, nem egy ember valósítja meg.)

Gondold végig a lakással kapcsolatos teendőket: kell egy kis rendteremtő karácsonyi készülődés. Hol lesz helye a vendégeknek tálaláskor, elszállásoláskor? Hova kerül a dekoráció, a fa, a tálalóasztal? Ezek miatt lehet, hogy egy kicsit át kell alakítani a megszokott otthoni rendet. Ha előre átgondolod, akkor biztosan nem lesz utolsó pillanatos kapkodás!

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok >>>

Ajánlott cikkek