Egyéb kategória

Erős nőknek, erős nőkről – 3 könyv a fa alá, amely megváltoztatja az életről alkotott képeteket

Mintha 2018 a női szerzők éve lett volna: sorra jelentek meg olyan könyvek, amelyekre muszáj odafigyelni. Már csak azért is, mert olyan sorsokkal ismerkedhettek meg, amelyek nagy befolyással lehetnek rátok is. Az pedig csak hab a tortán, hogy a szerzők egytől egyig magyar nők, akiket érdemes megismernetek.

vous - 2018.12.05.
Erős nőknek, erős nőkről – 3 könyv a fa alá, amely megváltoztatja az életről alkotott képeteket

Hercsel Adél: Láthatatlan pokol

Bántalmazás, családon belüli erőszak, bántalmazott, túlélő, #metoo, áldozathibáztatás, kettős mérce. Szavak, amelyekkel mintha akkor kezdtünk volna igazán ismerkedni, mikor kirobbant a Weinstein-botrány. Nem állítjuk, hogy azóta mindenki megtanulta ezeket a fogalmakat, vagy felismeri, ha éppen áldozathibáztat vagy nem megfelelő szavakat használ. A tanulás része azonban a nyitottság, az újraprogramozás, és olyan történetek megismerése, amelyek kifezetten érzékenyítenek bennünket.

Hercsel Adél – akivel már olvashattatok beszélgetést a VOUS-n – legújabb kötetében a nők történetei mellett megjelennek a férfi bántalmazottak és a gyermekkori történetek is. A kötet azoknak is érdekes és hasznos, akik soha nem éltek át bántalmazást, de nem is tudnak arról, hogy a környezetükben ilyen történt volna. Lehet, hogy néhány történet segít abban, hogy felismerjétek, van, akinek szüksége lehet a segítségre. És ekkor már tudni fogjátok azt is, hogyan állhattok mellé.

Objektum doboz

Süel Csillag Zsuzsi

„Nem vagyok érintett, de mélységesen felháborít a nők bántalmazása”

Bohém, vidám és magas rezgésű ruhák – ez a Süel, amely sokat tett azért, hogy a magyar kötött ruhákat ne azonosítsuk unalmas, öreges darabokkal. A márka azonban ennél sokkal több: a társadalmi felelősségvállalás komoly mozgatórugó náluk. Részt vesznek a Fashion Revolution kampányban, hogy megmutassák, kik készítik a Süel ruhákat. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján pedig jótékonysági műhelyvásárt tartanak – sorozatban ötödik éve. A márka tervezőjével, Csillag Zsuzsival beszélgettem.

Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak

„Ugyan már, pár nő nyomora ki a fenét fog érdekelni?” Ezzel és ehhez hasonló kommentek tömkelegével találkozott a szlovákiai magyar írónő, Durica Katarina, aki új regényében Dunaszerdahelyre kalauzol bennünket. A ’90-es években járunk, három nő ugyanabban a nyolcemeletes panelházban lakik egy olyan városban, amely szó szerint maffiauralom alatt áll. A könyvhöz több tucat interjút készített olyan nőkkal, akik a maffia áldozatai voltak, olyan férfiakkal, akiket megfenyegettek, megvertek, vagy éppen mindenüket elveszítették, anyákkal, akiknek maffiózó lett a gyermekük.

Durica Katarina élettörténete is kacskaringós, sokat meríthettek belőle, ha elolvastok néhány vele készült interjút. Azt se hagyjátok ki, ahogyan mesélni tud. Valamennyi regényét szívből ajánljuk, de a kedvencünk ez a legutóbbi. Tiszteljük azt a bátorságot és érzékenységet, amellyel a témához nyúlt.

Objektum doboz

Pfliegel Dóra: Feleséged története

Ezt a könyvet minden férfinak el kellene olvasnia. És minden nőnek is. Házasság előtt. Válás közben. És utána. Olyan monológgal találjátok majd szembe magatokat, amelyeket soha nem szeretnétek végighallgatni a másiktól. De azt sem szeretnétek, ha bennetek jelenne meg a késztetést, hogy végigmondjátok. Pfliegel Dóra elvált, a könyvében pedig egy fiatal nő belső vívódásait tárja elénk. Mi van akkor, ha az öröknek hitt házasság mégsem működik? Ha megcsalnak bennünket? Ha megszégyenülünk mások előtt? Kinek mit jelent a bűn? Mit tesz velünk a bűntudat?

A Feleséged története annyira átütő, hogy máris a színpadi adaptációján dolgozik a szerző, Tollár Mónika dramaturg (akivel egy másik projektje kapcsán beszélgettünk korábban), és Kovács Patrícia színésznő. Alig várjuk, hogy lássuk!

Objektum doboz

barbie

#MoreRoleModels – 20 inspiráló magyar nő, akikről Barbie készülhetne

A nemzetközi nőnap előtt néhány nappal mutatták be az új Barbie-sorozatot, amelyet híres, inspiráló nőkről készítettek. A babák közül eddig mindössze három kapható kereskedelmi forgalomban, de összesen 14 nőről mintáztak babát.

A cikket ide kattintva olvashatjátok >>>

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.