Egyéb kategória

Cantucci, a legropogósabb olasz keksz

A cantucci vagy cantuccini egy nagyon ropogós olasz kétszersült, amit kekszként fogyasztanak kávé vagy édes likőrbor mellé, a leggyakrabban mártogatva. Klasszikusan mandulával készül, de rengeteg változata létezik, nagyon egyszerű, sokáig eltartható, és csinosan csomagolva gasztroajándéknak is tökéletes.

vous - 2018.12.02.
Cantucci, a legropogósabb olasz keksz

Ellenállhatatlanul finom, nagyon ropogós, a belerejtett magoktól és aszalt, kandírozott gyümölcsöktől nagyon mutatós cantucci egy igazi olasz klasszikus. Olyannyira, hogy már az 1600-as években említést tesznek róla. A toszkán gyökerekkel bíró keksz alaptésztája nagyon egyszerű, liszt, cukor, tojás, kis vaj és némi szódabikarbóna kell csak hozzá, igazán különlegessé az ízesítése és a dupla sütése teszi.

A leggyakrabban reszelt narancshéj és valamilyen likőrbor vagy amaretto adja az alapízét, de létezik kakaós, ánizsos, fahéjas, vaníliás változata is.

A cantucci – lévén, hogy kétszersült – nagyon hosszan eltartható jól záró dobozba, üvegbe téve, így ideális dugidesszertnek, de szépen csomagolva gasztroajándéknak is, a tésztáját pedig ízlés szerint gazdagíthatjuk. Itt pisztáciával és aszalt áfonyával készült, de kandírozott narancs- vagy citromhéj, mazsola, apróra vágott aszalt füge, sárgabarack, meggy, dió, mandula, mogyoró, csokidarabka is tökéletes, bátran lehet variálni.

Cantucci recept >>>

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek