Egyéb kategória

Döntésképtelenek vagytok? Megvan, mi állhat a háttérben!

Mit főzzetek vacsorára? Mit vegyetek fel a holnapi megbeszélésre? Mi legyen a program a hosszú hétvégén? Mindegyik kérdés számos választási lehetőséget ad, de nem baj, ha döntésképtelenek vagytok néha. A tudósok megfejtették az okát.

vous - 2018.10.17.
Döntésképtelenek vagytok? Megvan, mi állhat a háttérben!

Az agy két területe felel a döntések meghozataláért, és először a lehetőségek számának mérlegelésével indul a folyamat. Ez optimális helyzetben 8 és 15 közé tehető – írja a Mind Bodygreen.

Az oldal beszámolt egy új tanulmányról, mely szerint túl sok választási lehetőség esetén „választási túlterhelés” következik be az agyban.

A döntéshozatal során a tudósok az agy két területén észleltek agyi működést: azon a részen, ahol az agy mérlegeli a potenciális döntések költségeit és előnyeit, valamint az agynak az érték meghatározásáért felelős részén. A két agyi rész aktivitása akkor volt a csúcson, amikor 12 lehetőség közül választhattak a kísérlet résztvevői, de amikor ennél több választási lehetőségük lett, a rendszer összeomlott. A túl sok választási lehetőség frusztrációt okoz.

Tehát nagy döntések meghozatalakor a túl sok választási lehetőség rossz lehet.

Ha dönteni akartok, először korlátozzátok a választások számát a lehetőségeitekhez mérten. De több természetes trükk is létezik, ami megkönnyíti a döntést: egy rövid meditáció, séta, vagy egy szundi segíthet.

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek