Egyéb kategória

Döntésképtelenek vagytok? Megvan, mi állhat a háttérben!

Mit főzzetek vacsorára? Mit vegyetek fel a holnapi megbeszélésre? Mi legyen a program a hosszú hétvégén? Mindegyik kérdés számos választási lehetőséget ad, de nem baj, ha döntésképtelenek vagytok néha. A tudósok megfejtették az okát.

vous - 2018.10.17.
Döntésképtelenek vagytok? Megvan, mi állhat a háttérben!

Az agy két területe felel a döntések meghozataláért, és először a lehetőségek számának mérlegelésével indul a folyamat. Ez optimális helyzetben 8 és 15 közé tehető – írja a Mind Bodygreen.

Az oldal beszámolt egy új tanulmányról, mely szerint túl sok választási lehetőség esetén „választási túlterhelés” következik be az agyban.

A döntéshozatal során a tudósok az agy két területén észleltek agyi működést: azon a részen, ahol az agy mérlegeli a potenciális döntések költségeit és előnyeit, valamint az agynak az érték meghatározásáért felelős részén. A két agyi rész aktivitása akkor volt a csúcson, amikor 12 lehetőség közül választhattak a kísérlet résztvevői, de amikor ennél több választási lehetőségük lett, a rendszer összeomlott. A túl sok választási lehetőség frusztrációt okoz.

Tehát nagy döntések meghozatalakor a túl sok választási lehetőség rossz lehet.

Ha dönteni akartok, először korlátozzátok a választások számát a lehetőségeitekhez mérten. De több természetes trükk is létezik, ami megkönnyíti a döntést: egy rövid meditáció, séta, vagy egy szundi segíthet.

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.