Mostanság egyre népszerűbb az egészségtudatos táplálkozás, a bevásárlólistákról folyamatosan lekerülnek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek és italok, helyettük inkább egészségesebb, pozitív hatású élelmiszereket választunk. A kávézás például nagyon is elterjedt szokás, de a kávémegítélése a mai napig megosztja a közvéleményt, hiszen ez az ital nem mindenki számára megfelelő választás.
A koffein egyes élettani hatásainak, mint például a keringési rendszert stimuláló hatása, ami a pulzusszámot és a vérnyomást megemeli, vízhajtó tulajdonsága vagy a gyomornedv elválasztásának fokozása, amely arra érzékenyeknél gyomorégést okozhat, illetve növelheti a refluxos panaszokat, szóval ezek elkerülése miatt sokan a mentes kávéalternatívák felé fordulnak.
Mit is értünk kávéalternatíva alatt?
A kávéhelyettesítők a II. világháború idején kialakult áruhiány következtében jöttek létre. A manapság egyre terjedő fogyasztói tudatosság azonban ismét előtérbe helyezte ezeket a termékeket. Több olyan ital ismert, amely alkalmas arra, hogy kiváltsuk vele a kávét. Ilyen például a tea, amely ugyanúgy tartalmaz a koffeinhez hasonló szerkezetű és hatású hatóanyagot. Sokan a kávé íze miatt annak koffeinmentes változatát választják. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kávéból teljesen nem vonható ki a koffein, csupán csökkenteni lehet a mértékét. Vannak viszont más lehetőségek is, ha a kávé zamatáról nem akarunk lemondani, de akár egészségügyi, akár elvi okokból el szeretnénk hagyni a koffeinfogyasztást. Ilyen alternatíva a gabonakávé, amely talán még kevésbé elterjedt, de annál ízletesebb választás lehet a kávézás kedvelőinek.
A cikk folytatását nézzétek meg ITT!