Egyéb kategória

Menütervezés: 8 ötlet a konyhába

Heti 1-2 óra előkészülettel rengeteg időt spórolhatunk meg magunkat a hét további részében. Kevesebb főzés, kevesebb koszos edény és változatosabb, egészséges életmód – írja Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadó Kívül Belül Boldogság című blogján. Életmentő poszt következik időhiányban szendvedőknek.

vous - 2018.09.07.
Menütervezés: 8 ötlet a konyhába

A menütervezés azonban nem kell, hogy csirke-rizs kombinációból álljon a következő öt napra. Ebben a posztban megmutatom, hogy én hogyan tervezem meg a menüt a hétre, és milyen alapanyagokat kell beszerezned hozzá.

Menütervezés változatosan

Számomra a menütervezés mindig egy fura dolog volt. Előre megfőzni rengeteg ugyanolyan ételt, majd az különböző ételhordókban tárolni? Ha egymás mellé tesszük a különböző ételeket nem fognak egymástól megszottyadni? Akarok én ugyanazt enni egész héten át?

Ez a menütervezés kicsit más, mint amit elképzeltem magamnak. Pozitívan csalódtam benne. Még új vagyok, most kísérletezek én is, azonban amikor kipróbáltam nagyon megtetszett ez az elképzelés:

az alapanyagokat készítem el, majd a hét során változatosan keverem őket.

Ebben az értelemben minden alapanyagot külön előkészítek, külön felvágok, és amikor a hét folyamán éhes leszek, akkor kevesebb, mint 5 perc alatt változatosan elkészíthetem az aznapi ebédemet.

Forrás:
unsplash.com

Egészséges étrend

Amikor egészséges étkezésről van szó, nekem mindig az előretervezés segít. Hiszen az egészséges ebédekhez általában friss dolgokra van szükség, amikkel foglalkozni is kell. A répát meg kell hámozni, a saláta önmagában kevés… Ha nincsen valami egészséges az orrom előtt, akkor könnyedén nyúlok inkább a kevésbé egészséges, előrecsomagolt ételekhez. Éhes vagyok, azonnal kell valami.

Bárcsak lenne egy olyan megoldás, amivel heti 1-2 óra alatt rengeteg egészséges és finom ételt elő tudnék készíteni, hogy kitartson egy egész héten át…

Menütervezés: készíts alapanyagokat a teljes ételek helyett

Ahelyett, hogy elkészítenéd az unalmas csirke-rizs kombódat (ne értsd félre, szeretem a csirkét rizssel), gondolkodj egymáshoz illő alapanyagokban. Így a tárolás is egy kicsit más lesz, hiszen az alapanyagokat külön tárolókban kell eltárolnod a hűtőben a hét folyamán, és nem pedig kész ételeket fogsz bennük tárolni. Ebben az esetben jobb, ha ugyanabból a családból több, különböző méretű tárolód van.

Az alapanyagokat pedig variálhatod a hét folyamán, és nem lesz unalmas. Az elkészítésük pedig kevesebb, mint 5 percet fog igénybe venni. Természetesen a hét folyamán is hozzáadhatsz egy kevés extra ízesítést, de ez csak rajtad, és a kreativitásodon fog múlni. Az eredmény pedig magáért beszél: egészségesebb, változatos étrend, tudatosabb fogyasztás.

A menütervezés előnyeiről és folyamatáról ide kattintva olvashatsz bővebben >>>

Ajánlott cikkek