Heti 1-2 óra előkészülettel rengeteg időt spórolhatunk meg magunkat a hét további részében. Kevesebb főzés, kevesebb koszos edény és változatosabb, egészséges életmód – írja Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadó Kívül Belül Boldogság című blogján. Életmentő poszt következik időhiányban szendvedőknek.
A menütervezés azonban nem kell, hogy csirke-rizs kombinációból álljon a következő öt napra. Ebben a posztban megmutatom, hogy én hogyan tervezem meg a menüt a hétre, és milyen alapanyagokat kell beszerezned hozzá.
Menütervezés változatosan
Számomra a menütervezés mindig egy fura dolog volt. Előre megfőzni rengeteg ugyanolyan ételt, majd az különböző ételhordókban tárolni? Ha egymás mellé tesszük a különböző ételeket nem fognak egymástól megszottyadni? Akarok én ugyanazt enni egész héten át?
Ez a menütervezés kicsit más, mint amit elképzeltem magamnak. Pozitívan csalódtam benne. Még új vagyok, most kísérletezek én is, azonban amikor kipróbáltam nagyon megtetszett ez az elképzelés:
az alapanyagokat készítem el, majd a hét során változatosan keverem őket.
Ebben az értelemben minden alapanyagot külön előkészítek, külön felvágok, és amikor a hét folyamán éhes leszek, akkor kevesebb, mint 5 perc alatt változatosan elkészíthetem az aznapi ebédemet.
Egészséges étrend
Amikor egészséges étkezésről van szó, nekem mindig az előretervezés segít. Hiszen az egészséges ebédekhez általában friss dolgokra van szükség, amikkel foglalkozni is kell. A répát meg kell hámozni, a saláta önmagában kevés… Ha nincsen valami egészséges az orrom előtt, akkor könnyedén nyúlok inkább a kevésbé egészséges, előrecsomagolt ételekhez. Éhes vagyok, azonnal kell valami.
Bárcsak lenne egy olyan megoldás, amivel heti 1-2 óra alatt rengeteg egészséges és finom ételt elő tudnék készíteni, hogy kitartson egy egész héten át…
Menütervezés: készíts alapanyagokat a teljes ételek helyett
Ahelyett, hogy elkészítenéd az unalmas csirke-rizs kombódat (ne értsd félre, szeretem a csirkét rizssel), gondolkodj egymáshoz illő alapanyagokban. Így a tárolás is egy kicsit más lesz, hiszen az alapanyagokat külön tárolókban kell eltárolnod a hűtőben a hét folyamán, és nem pedig kész ételeket fogsz bennük tárolni. Ebben az esetben jobb, ha ugyanabból a családból több, különböző méretű tárolód van.
Az alapanyagokat pedig variálhatod a hét folyamán, és nem lesz unalmas. Az elkészítésük pedig kevesebb, mint 5 percet fog igénybe venni. Természetesen a hét folyamán is hozzáadhatsz egy kevés extra ízesítést, de ez csak rajtad, és a kreativitásodon fog múlni. Az eredmény pedig magáért beszél: egészségesebb, változatos étrend, tudatosabb fogyasztás.
A menütervezés előnyeiről és folyamatáról ide kattintva olvashatsz bővebben >>>