Egyéb kategória

Ismerjük fel időben a passzív-agresszív személyiségű embereket

Mást mond, mint amit tesz, nem vállal felelősséget a tetteiért, inkább másokat hibáztat – néhány olyan tulajdonság, ami jellemző a passzív-agresszív személyiségű emberekre. Nehéz velük élni, makacs, szinte képtelen az őszinteségre. Otthon és a munkahelyünkön is találkozhatunk velük. Ha felismertük, irányíthatjuk is a velük való kapcsolatunkat.

vous - 2018.08.25.
Ismerjük fel időben a passzív-agresszív személyiségű embereket

Amikor éppen megismerünk valakit, könnyen figyelmen kívül hagyhatjuk a passzív-agresszív viselkedés jellemző jeleit. Hajlamosak lehetünk legyinteni rá és azt gondolni, hogy az illetőnek rossz napja volt, hogy csak egyszer fordult elő, majd legközelebb másképp lesz. Aztán mégsem. S hogy mik ezek a jellemzők?

A passzív-agresszív emberek jellemzően mindig mást mondanak, mint amit tesznek, szinte képtelenek az őszinteségre. Makacsok, ellenségesek, de ez utóbbit nemigen fejezik ki szemtől szemben. Rendszeresen ellenérveket hoznak fel mások állításával szemben, ferdítenek, valahogy sosincs kedvük közös cél érdekében tenni valamit – legyenek akár otthon, akár a munkahelyükön. Rosszindulat és szarkazmus jellemző rájuk, a felelősséget nem szívesen vállalják semmiért. Inkább másokat hibáztatnak, mások felé azonban kényelmetlen elvárásaik lehetnek. Bizalmatlanok másokkal, bizonytalanok a saját képességeiket illetően. Szívesen mutatkoznak az áldozat szerepében. A szakemberek szerint a viselkedés gyökerei egyértelműen a gyerekkorban keresendők.

Vegyük észre, kivel van dolgunk

Ha valakinél rendszeresen tapasztaljuk az erre a személyiségre jellemző jegyeket, akkor minden bizonnyal passzív-agresszív emberrel van dolgunk. Van, aki mindenkivel ugyanolyan módon viselkedik, más a vetélytársai felé mutatja ki ezeket, megint mások a párkapcsolatban, az ellenkező neműek felé viselkednek passzív-agresszív módon.

Először is tudnunk kell, hogy nem a mi feladatunk, hogy megváltoztassunk bárkit is. A passzív-agresszív viselkedés általában akkor szokott előkerülni, amikor az adott személy erőtlennek érzi magát, pedig fontos lenne, hogy megfeleljen mások elvárásainak. Fél a kudarctól, attól, hogy legyőzik, hogy csökken mások és a saját szemében is az értéke.

A cikk folytatását nézzétek meg ITT!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.