Egyéb kategória

A szem nemcsak a lélek tükre – 5 szemprobléma, amit könnyen észrevehettek

Őszintén, mennyi figyelmet fordítotok szemetek egészségére? Pedig látásotok abszolút több figyelmet érdemel. Az apró jelek, mint a viszkető vagy kivörösödő szem, komoly problémákra utalhatnak.

vous - 2018.08.19.
A szem nemcsak a lélek tükre – 5 szemprobléma, amit könnyen észrevehettek

A látás az egyik legnagyobb kincs, éppen ezért látásotok megőrzése érdekében érdemes több figyelmet szentelnetek a szemetek állapotára.

Figyeljétek meg a látásotok változásait, például a lebegő, homályos foltokat. A változások felismerése életmentő lehet, és nemcsak a látásotok tekintetében. Több komoly betegség, mint például a stroke, korai jelei lehetnek. Ezért is fontos a szemvizsgálat évente, kétévente – írja a Women’s Health. Az oldal arról is beszámol, mi az az 5 figyelmeztető jel, ami miatt érdemes felkeresnetek egy szemészorvost.

Pókháló szerű foltok vagy villogó fények

A szemgolyó fekete részén van egy terület, amit üvegtestnek hívnak. Ahogy idősödtök, a folyadék a szemetekben egyre folyékonyabbá válik, úszóképek keletkeznek, amik gyakran úgy néznek ki, mint a pókhálók, vagy foltok a látómezőben. Ha gyakran észlelitek ezeket, érdemes felkeresni egy szemészorvost, mert a retina és a szemben lévő erek sérülhettek. A felvillanó fények szintén retinakárosodást jelezhetnek.

Fájó, égő szem

Ez utalhat bakteriális problémára, vagy az UV sugárzás okozta károsodásra is.

Extrém vörös vagy száraz szem

A kivörösödött szem irritációt jelez, a szemben lévő erek ilyenkor kitágulnak. Ezt okozhatják különböző szerek, ételek, lehet allergiás reakció. Ha a kiszáradt szem műkönnyel, vagy más cseppekkel való kezelés után se javul, a krónikus szemszárazság utalhat autoimmun betegségre is.

Anyajegy, szeplő felbukkanása a szemen

Egy új szeplő, anyajegy felbukkanását a szemen akár melanoma is okozhatja.

Kettős látás

Az izmok nem működnek megfelelően, neurológia probléma is lehet.

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek