Egyéb kategória

Óvjátok a szemeitek egészségét – egy kis torna néha nekik sem árt!

Sokszor halljuk, hogy milyen értékes kincs is a látás, mégis, sokan nem törődnek eléggé a szemük egészségével. Ha eljutnak odáig, hogy felismerik a változást, mert homályosak a távolban az épületek, hunyorítani kell az olvasáshoz, akkor talán szakemberhez fordulnak ez ügyben. Ám a szemüveg csak részben rendezi a gondokat, valójában ennél sokkal többet kellene a szemeinkkel foglalkoznunk.

vous - 2016.09.18.
Óvjátok a szemeitek egészségét – egy kis torna néha nekik sem árt!

Figyelem! El kell hogy áruljak egy hatalmas titkot. Ha most a cikk végére görgettek, alatta láthattok engem. Azon a képen van valami – vagyis inkább nincs –, amitől másképp nézek ki a való életben. Ez pedig nem más, mint a szemüvegem. Jogosan kérdezhetitek, hogy miért nem viseltem a fotózás napján. Elárulom, akkor még nem éreztem létszükségesnek. Azóta viszont hű társam, hisz nélküle az orromig se látnék. Ennyiből tehát már megtudhattátok, fokozatosan romlott a szemem a hanyagságomnak köszönhetően.

Ti okuljatok az én hibámból, amennyiben azt tapasztaljátok magatokon, hogy valami változott – negatív irányba – a látásotokat illetően, forduljatok szakemberhez! Az időben diagnosztizált látásromlás még akár teljesen visszafordítható! De azzal is csökkenthetitek a dioptriák számát, ha rendszeresen áttornáztatjátok a szemeteket, és betartotok néhány aprócska szabályt!

Forrás:
Pixabay

Számítógépezni csak szabályokkal!

A számítógép egy azon dolgok közül, melyek legjobban megerőltetik a szemeteket. Értitek, mondom én, aki a napja nagy részét a monitor és a cikkek előtt tölti. Nincs mit tenni, hozzám hasonlóan sokatok munkaeszköze egy laptop vagy egy asztali masina, ami a mai világban már teljesen normális, de közben gondoljatok az egészségetekre is.

Muszáj, hogy beiktassatok szüneteket a gépezés idejére, egyfajta hidratálásként, hiszen miközben a monitorra koncentráltok, könnyen kiszáradhat a szemetek. Ilyenkor pislogjatok sűrűbben, fókuszáljatok különböző tárgyakra, ezzel alaposan átmozgathatjátok őket.

Amikor visszaültök a képernyő elé, a kényelem és az egészségetek érdekében ellenőrizzétek, hogy kartávolságnyira ültök-e tőle, és szemmagasság alatt helyezkedik-e el. Emellett figyeljetek oda a fényerősségre, találjátok meg az arany középutat, a betűméretet pedig állítsátok nagyobbra, ha hunyorítanotok kell olvasásnál.

Forrás:
Pixabay

Egy kis torna a szemnek sem árt!

Ha túl vagytok egy jó Torna(N)órán, és belehuppantatok a fotelba, ideje egy kicsit a szemgolyóitokat is trénigre fogni. Igaz, a legideálisabb ébredés után vagy alvás előtt, de nyugodtan alkalmazhatjátok bármikor, ha fáradtnak érzitek a látószerveiteket.

A kezdés egyszerű, az óramutató járásával megegyező irányba körözzetek tízszer, majd a másik irányba ismételjétek meg ugyanezt.

Egy alapos kézmosás után formáljatok a kezetekből egy „lájk-jelet”, úgy, hogy körülbelül 15 centire legyen az orrotok előtt a hüvelykujjatok. Nézzétek ezt 5 másodpercen át, majd szúrjatok ki egy tárgyat távolabb, és szintén 5 másodpercig szegezzétek arra a tekinteteteket. Ebből a sorozatból nyomjatok le tízet, vagy folytassátok 2 percen át. Amennyiben nem vagytok szégyenlősök a munkahelyeteken, akkor bátran próbáljátok ki két teendő között ezt a módszert.

Forrás:
Pixabay / VOUS

A másik szemtorna lényege pedig, hogy 8-as alakzatot kell lekövetnetek a szemetekkel a padlón. Mindeközben álljatok, és próbáljátok minél lassabban „rajzolni” a számot.

Forrás:
Pixabay / VOUS

Ezt egyétek a szemetekért!

Egy picit belebújok Bio Gabi szerepébe, de én nem az életmódotokat szeretném megreformálni, csak felhívni a figyelmeteket arra, miket egyetek a szemeitek érdekében.

  • leveles zöldségek (pl.: spenót, kelkáposzta)
  • sárgarépa
  • omega-3 zsírsavak (pl.: lazac, szardínia, tonhal)
  • adalékmentes gyümölcslevek
  • nem húsból nyert fehérjék (pl.: bab, dió, banán)

Ezek mind-mind olyan értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek nélkülözhetetlenek a jó látáshoz és a betegségek kivédéséhez.

Ha szerettek kapszulákat szedni, akkor beszerezhettek külön luteint, cinket, C- és E-vitamint, valamint omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőket.

Ne vegyétek félvállról a szemeitek egészségét!

Ajánlott cikkek