Egyéb kategória

Viszket, hólyagosodik és kiszárad a kezetek a nagy melegben? Az ekcéma is oka lehet

A diszhidrotikus ekcéma az ekcéma egyik fajtája, mely jellemzően a kézen, ujjakon, a talpon és lábujjakon jelentkezik. Hogy mik ezek az őrülten viszkető hólyagok, és mit tehettük ellenük? Most megtudhatjátok!

vous - 2018.08.04.
Viszket, hólyagosodik és kiszárad a kezetek a nagy melegben? Az ekcéma is oka lehet

Avnee Shah M.D., amerikai dermatológus szerint a diszhidrotikus ekcéma egy kicsit különbözik a hagyományos ekcémától. Szilárd, mély, folyadékkal töltött dudorok, amik hasonlítanak a tápióka puding állagára. – írja a Women’s Health.

Ezek a viszkető valamik kis hólyagokként indulnak, de nagyobbakra is nőhetnek, majd egy-két hét múlva elmúlnak, viszont kellemetlen, égő, vörös bőrfelületet hagynak maguk után. Abban is különböznek a sima ekcémától, hogy nem az egész testen jelentkeznek, csak a kezeteken és a lábatokon.

Még mindig nem találtak rá a konkrét dologra, ami a diszhidrotikus ekcémát okozhatja, de vannak olyan rizikó faktorok, amiktől hajlamosabbak lehettek rá.

  • Ha bőrötök hajlamos a viszketésre, irritációra, vagy más típusú ekcémátok is volt már.
  • Ha valamelyik családtagotoknak van ilyen ekcémája.
  • A National Eczema Foundation szerint a pollen lehet az egyik kiváltó oka, mert ez az ekcéma a leggyakrabban a tavaszi allergiaszezonban jelentkezik először.
  • Ha túlságosan izzad a kezetek vagy a lábatok.
  • Kiválthatja még az extrém stressz, a meleg, nyirkos időjárás, vagy a gyakorta nedves kéz is (például fodrászok, akik gyakran érintkeznek vízzel, akik sokat mosogatnak, stb.).

És hogy mivel kezelhető?

  • Áztassatok egy tiszta rongyot hideg vagy jeges vízbe, csavarjátok szárazra, majd tegyétek néhány percre az irritált bőrötökre.
  • Használjatok illatmentes hidratálókrémeket, bőrvédő bőrápolókat naponta többször.
  • Ha nem javul, keressetek fel egy bőrgyógyászt, gyakran alkalmaznak rá nagy hatásfokú lokális szteroidokat, vagy ultraibolya fényterápiát.

Habár ez a típusú ekcéma nem kellemes, jó hír, hogy nem fertőző, mert ez egy gyulladásos állapot, ami nem okoz fertőzést.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek