Egyéb kategória

Vegyétek fel a rosacea ellen a harcot, diétával!

A rosacea nagyon sok nőt érint, és sajnálatos módon már a harmincas éveink elején megjelenhetnek az első tünetek. Vannak, akiknél enyhébb lefolyású ez a bőrbetegség, ám vannak, akiknél hirtelen, nagyon gyorsan jelenik meg az arcon, és még a legjobb alapozókkal sem tudják eltüntetni.

vous - 2017.03.20.
Vegyétek fel a rosacea ellen a harcot, diétával!

Mi az a rosacea?

A rosaceával járó jellegzetes piros foltok először az orron és környékén, az orcákon, állon, olykor a szemhéjakon jelennek meg. Eleinte ezek csak foltok, ám később összefolyhatnak egy egész folttá, súlyos esetben karfiolos arcbőrt, orrot is kialakít.  

Maga a rosacea egyébként fokozottan megnyilvánuló érválasz – azaz értágulat az arcon – a különböző értágulatot okozó anyagokra. Ezek lehetnek forró ételek, italok, koffein- vagy alkoholtartalmú italok, fűszeres ételek, de napfényre, szélre, erős hidegre, zavarba ejtő szituációkra, pikáns történetekre is kiváltódhat a szokatlanul élénk érreakció. Pici hólyagocskák, pattanások is megjelenhetnek, illetve a bőr különféle elváltozásai.

Forrás:
depositphotos

A rosacea kezelése

A rosacea nem egy gyógyítható bőrbetegség, de megfelelő kezeléssel és gondozással javulást érhettek el, valamint lassíthatjátok magát a folyamatot. Többnyire vényköteles helyi alkalmazású szerekkel próbálkoznak a bőrgyógyászok, illetve szájon át bevehető gyógyszert is elrendelhet az orvos.

Amellett, hogy figyelnetek kell a bőrötök ápolására, a rendszeres hidratálásra, védenetek kell a hidegtől és a melegtől is. Mellőzni kell az illatosított tisztítószereket is, helyette illatmentes kozmetikumokat érdemes használnotok. Az azonban kétségtelen, hogy a rosacea elsősorban belsőleg kezelhető.

Rosacea és táplálkozás 

A rosacea hátterében gyomor-bélrendszeri probléma is állhat, így nem meglepő, hogy megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással lehet mérsékelni a tüneteket. Ilyenkor alapvetően kerülni kell a túl hideg vagy túl meleg ételek, italok fogyasztását, illetve néhány élelmiszert, ami elősegíti az arc kivörösödését.

Igyatok sok vizet!

A rosaceában szenvedőknél különösen fontos, hogy megigyák a napi kettő, kettő és fél liter vizet. Ha melegetek van, a bőrötök aktívan részt vesz a test hőmérsékletének szabályozásában. A hőleadás egyik módja, hogy a bőr verejtéket választ ki és elpárologtatja, míg a másik lehetőség, hogy az erek kitágulnak, és ezzel hőt sugároznak. A kitágult erek viszont az arc pirosságát okozzák.

Ezért a rosaceában szenvedőknek még több vízre van szükségük, különösen meleg és száraz környezetben.

Forrás:
Pexels

Ételek, amiket érdemes elkerülnötök

Figyelnetek kell arra is, hogy az ételt se túl forrón, se túl hidegen ne fogyasszátok, hiszen akár egy hideg fagylalt is kiválthat egy kipirosodást az arcotokon. Kerülni kell a savas élelmiszereket, ezek ugyanis értágulatot, vörösséget okoznak az arcotokon. Emiatt a húsokat, tésztákat és kenyérfélet kerülnötök kell, de a cukor, a csokoládé, a hüvelyesek és az üdítők sem a ti barátaitok.

A csípős fűszereket is jobb, ha mellőzitek, mint a borsféléket vagy a csípős paprikákat, de értágító hatása van egyes sajtféléknek, a földimogyorónak, kesudiónak, padlizsánnak, szójaszósznak, élesztőnek, májnak, joghurtnak, tejfölnek, citrusleveknek, és az olyan magas hisztamintartalmú ételeknek, mint az egyes halfélék, rákok vagy bizonyos felvágottak, füstölt áruk. 

Külön óvatosan kel bánnotok a kávéval, teákkal vagy a dohányzással, ezek értágító és szűkítő hatása miatt a bőrötök nagyon megsínyli, ha fogyasztjátok.

Szerencsére olyan ételek is vannak, amelyek jótékony hatással bírnak a rosaceás bőrre. Ilyen például a ribizli, szeder, málna, fekete áfonya vagy cseresznye.

Ajánlott cikkek