Egyéb kategória

Még ma is ennek a középkori hagyománynak hódol a királyi család

Minden évben nekiállnak, hogy kihajózzanak a Temzére és begyűjtsék a hattyúkat. De vajon miért?

vous - 2018.07.20.
Még ma is ennek a középkori hagyománynak hódol a királyi család

A héten Anna hercegnő négy piros pólós férfi kíséretében kihajózott a Temzére, hogy megszámolja a fiatal hattyúkat Cookham és Marlow között. Tudjuk, hogy a királyi családban jó néhány, ma már furcsának ható szokás uralkodik, de eredetük idejében a legtöbbnek nagyon is praktikus alapja volt. Nincs ez másként az egészen a 13. századig nyúló hattyúszámlálással sem, melynek keretében a királyi család tagjai részt vesznek a hattyúpopuláció felmérésében.

Objektum doboz

De mégis, miért? A középkorban a hattyú státusszimbólumnak és finom csemegének számított, ezért alapvetően minden temzei hattyó a királyi család tulajdonában állt – és áll a mai napig. Aki saját hattyút szeretett volna, annak drága pénzért a királynőtől kellett hattyúbélyeget vásárolnia, melyet aztán sajátkezőleg karcolt a szegény állatok csőrébe, hogy az évente esedékes hattyúszámláláskor a királynő még véletlenül se tévessze össze a megvásárolt a madarat a sajátjaival.

Objektum doboz

A hattyújelölést végül a 19. században szünetette be VII. Edvárd király felesége, Alexandra, de a hattyúk megölését hivatalosan csak a ’80-as években tiltották meg. Addigra jelentősen megfogyatkozott a hattyúpopuláció, így a hagyomány ma már elsősorban a  környezettudatosság növelésének célját szolgálja. A fiatal hattyúkat minden évben betyűjtik, lemérik és megvizsgálják, majd meggyűrűzik és szabadon engedik.  A királynő utoljára 2009-ben jelent meg a hattyúszámláláson, de lánya, Anne részvétele azt mutatja, hogy a család még mindig magáénak érzi a hattyúk ügyét.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.