Egyéb kategória

Napraforgókrém sült paprikával – mindenmentes kence egyszerűen

A szotyi és az úgynevezett szotyizás sosem volt elegáns, ráadásul az elmúlt években még jobban megkopott a híre - ne menjünk bele -, de tagadhatatlanul a focilelátókkal kötődött össze. Pedig a napraforgó értékes olajos magva ennél sokkal többet érdemel: egészséges, finom, olcsó, csak rossz a pr-ja. Változtassunk most ezen!

vous - 2018.06.29.
Napraforgókrém sült paprikával – mindenmentes kence egyszerűen

A mandula, a kesudió és a fenyőmag nagyon trendi és meglehetősen drága, a napraforgómag körülbelül hasonlóan értékes, mégis jóval kevesebbre tartjuk. Őszintén szólva a szotyi és a napraforgóbél elnevezések nem túl vevőcsalogatóak, pedig ezek az apró magok nagyon értékesek, nem a világ másik feléből hozzuk őket, hanem helyben megteremnek, és jóval többet tudnak, minthogy szotyiként elrágcsáljuk.

A napraforgómag fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és olajban gazdag:

  • 47 % olajat tartalmaz, ennek 65 %-a esszenciális olaj,
  • elsősorban kalciumban, vasban, cinkben, szelénben és magnéziumban gazdag,
  • gazdag C-, B-, D- és E-vitaminban,
  • bővelkedik telítetlen zsírsavakban, csökkentik a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást.

A héjatlanul, hántolva kapható napraforgómag jóval olcsóbb, mint más olajos magvak, és nagyon jól kiváltaható vele a drága kesudió, mandula…

Ha egyszerűen csak egy kicsit megpirítva, némi fűszerrel felturbózva készítünk belőle egy tálkányit, remekül feldobhatjuk vele a salátáinkat, sült zöldségeinket vagy krémleveseinket, új ízeket és textúrát ad az ételhez, de csak úgy csipegetni is tökéletes, és egy zacskónyi hántolt szotyiból akár többféle változatot is készíthetünk.

Másik lehetőség, ha szendvicskrémet, pástétomot készítünk vele, ami akár vegán és mindenmentes is lehet, így egészséges és nagyon jó alternatíva lehet pirított vagy friss kenyérhez kencének vagy ropogós zöldségekhez mártogatósnak. Az alábbi napraforgós krém sült paprikával készült, isteni finom, ízekben gazdag, kellemesen krémes és csupa egészség!

Hogyan készül a napraforgókrém sült paprikával? Kattintsatok ide >>> a receptért!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek