Egyéb kategória

Eltűnik a magyar málna – szedermálna lesz helyette

Imádjuk a málnát, de sajnos hazánkban egyre nehezebben terem meg az elmúlt évtizedek megváltozott időjárása miatt. A termesztőknek nem éri meg foglalkozni vele, annyira kevéske a termés, miközben rengeteg munkát igényel.

vous - 2018.06.18.
Eltűnik a magyar málna – szedermálna lesz helyette

A málna sosem volt olcsó gyümölcs, de ez nem is csoda, hiszen egyrészt rengeteg munka van vele, másrészt nagyon érzékeny, és nem csak a környezeti hatásokra, a betegségekre, a túl melegre és a csapadékra, hanem leszedve is nehezen szállítható a törékeny, sérülékeny gyümölcs. Sajnos mostanra pedig a klímaváltozás is veszélyezteti, így egyre több termelő egyszerűen feladja, mert annyi pénztért nem aladható, amennyi munka lenne vele.

Úgy tűnik, nem kell teljesen lemondanunk azért az aromás bogyósról, egyre többen próbálkoznak ugyanis egy új fajta, a málna és a hamvas szeder keresztezéséből született szedermálna termesztésével itthon, ami kicsit nagyobb, így szaporább is, sötétebb színű, kissé hosszúkás szemű gyümölcs, nagyon aromás és illatos, de legfőképpen sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben, szívósabb, és jobban tűri az éghajlati ingadozáasokat.

A Cookta oldalán tovább olvashatjátok a cikket.

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.