Gondoltátok volna, hogy a dió az egyik leginkább egészséges finomság, és ráadásul még a fogyásban is segít? A diót szeretjük, mert...
Ásványi anyagokban gazdag
Harminc gramm dió a napi ajánlott ásványianyag-bevitel következő arányait fedezi:
• 48 százalék mangán
• 22 százalék réz
• 11 százalék magnézium
• 10 százalék foszfor
• 8 százalék B6-vitamin
• 5 százaléka vas.
Segít fogyni
Hiába mondják sokan, hogy a a dió kalóriában és zsírban gazdag étel, bőséges tápanyag- és fehérjetartalmuk miatt a diétázók is bátran fogyaszthatják. Többszörösen telítetlen zsírsavakat egyaránt bőséggel tartalmaz. A átlagos méretű dióban 185 kalóriát, 3,89 gramm szénhidrátot, 0,74 gramm cukrot, 1,9 gramm rostot és 4,32 gramm fehérjét találunk.
Felveszi a harcot egy sor betegség ellen
Számos kutatás bizonyítja, hogy a dió rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, illetve epekő ellen is kitűnő fegyver. A dió segít abban, hogy a csontritkulás és az epilepszia elkerülhető legyen, tehát mindenképpen szuperételnek számít.
Finom, könnyű étrendük részévé tenni
A dió könnyedén integrálható étrendünkbe. Érdemes pl. a saláta tetejére őrölt diót szórni, de a házi készítésű granola különféle magvak mixével szintén ízletes étel. A pesztóba érdemes diót morzsolni, illetve a joghurtot is ízletesebbé teszi a dió.
Ti szeretitek a diót?