Egyéb kategória

Miért lakik otthon a magyar fiatalok csaknem fele?

A magyar fiatal felnőttek egy elég jelentős része a gyerekszobájában él, részben kényelemből, ám sokaknak nincs is lehetőségük önálló életet kialakítani.

vous - 2018.05.29.
Miért lakik otthon a magyar fiatalok csaknem fele?

A 18–34 éves korosztály tagjainak közel 44 százaléka lakik otthon

– hívta fel a figyelmet az Eurostat adataira egy tavaly szeptemberben kiadott közlemény. Hogy mi állhat ennek a hátterében, mik az okok, arra nagyon nehéz választ találni.

Amíg tartanak az iskolás évek, természetesnek számít, hogy a fiatal, hacsak nincs párkapcsolata, vagy valami nyomós indoka és az otthona közelében tanul, nem költözik el. Gyakorlatilag nincs az a háztartás, amely a saját költségei mellett megengedheti magának egy másik fenntartását is, és nincs az az iskola mellett végezhető munka, amely annyit fizet, hogy kijöjjön belőle egy albérlet(i szoba) és még a megélhetés költségeit is fedezze. No és persze ha az ember gyereke a tanulásra (is) szeretne koncentrálni, sokkal egyszerűbb, ha anyu mos, főz.

Forrás:
Unsplash

Kényszer

Az iskolák befejeztével aztán gondolhatnánk, a legtöbb fiatal első dolga a sikeres munkakeresés után, hogy saját fészek után nézzen, önállósodjon.  Ez azonban nem feltétlenül van így, hisz sokan még ekkor sem engedhetik meg a különköltözést. Ha ugyanis nincs családi örökség, komolyabb megtakarítás, anyagi segítségnyújtás, akkor manapság egy nagyvárosban nagyon nehéz egyedül vagy akár még lakótársakkal is kigazdálkodni egy albérlet árát.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatást ITT olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.