Egyéb kategória

Mindenki Meghan Markle ruhájáról beszél, de mit mond 2 magyar menyasszonyiruha-tervező?

Ma már pontosan tudjuk, milyen ruhát viselt Meghan Markle az év esküvőjén. Harry herceg feleségének ruháját Clare Keller brit divattervező, a francia Givenchy divatház vezető tervezője álmodta meg. A ruha sokak véleménye szerint túl egyszerű, mások díjazzák az egyszerű, de nagyszerű irányvonalat. A megosztó darabról szakembereket is megkérdeztem: milyen hatással lesz Meghan Markle ruhája az esküvői divatra, mit üzen a magyar menyasszonyoknak? Két magyar menyasszonyiruha-tervező válaszolt.

vous - 2018.05.20.
Mindenki Meghan Markle ruhájáról beszél, de mit mond 2 magyar menyasszonyiruha-tervező?
Harry herceg Meghan Markle esküvő

Meghan Markle ruhájáról a számok nyelvén

  • 1932 – Ebben az évben készült Mária királyné számár a tiara, amelyet Meghan Markle az esküvőn viselt.
  • 5 – A Givenchy divatház készítette a fátylat is, amely 5 méteres volt.
  • 53 – A fátylat a Brit Nemzetközösség 53 országának jellemző virágai díszítették.

Beke Luca – Lucidité

Beke Luca nevét ismerhetitek, hiszen több VOUS-lány is az ő ruhájában mondta ki a boldogító igent. Valamit nagyon tud. Kíváncsi voltam, mit volt az első gondolata a ruháról.

„Tökéletes választás, ami kiemeli Meghan szépségét és tükrözi a személyiségét. Egyszerre modern mégis klasszikus ami időtlen eleganciát sugall. A Clare Waight Keller által megálmodott ruha minimalista, minden plussz díszítéstől mentes, egyszerű szabású, ‘trumpet’ fazon, melyhez hosszú uszály párosul, ami tökéletesen passzol Meghan alakjára. A vállcsúcsig érő csónaknyak kiemeli a szépségét és megnyújtja a nyakát. A ruhát tökéletesen egészíti ki a II. Erzsébettől kölcsön kapott gyémánt tiara, és a Cartier gyémántfülbevalók, amik bár sziporkáznak a napfényben, csupán kiegészítik Meghan természetes szépségét.

A kedvencem a gótikus katedrálisnál is hosszabb selyemtüll fátyol, hímzett csipke és organza díszítéssel, ami lágyítja és megtöri a ruha tömörségét.

Az összhatás pedig fejedelmi: egyszerre határozott és légies, klasszikus és modern, pont olyan, mint amit Meghan megtestesít  a monarchia és a világ számára.”

Objektum doboz

Objektum doboz

Lucával arról is beszélgettünk, vajon ő milyen ruhát tervezett volna a hercegnének. „Szinte pont ilyen ruhát képzeltünk el neki. Egy trumpet fazonú testkövető ruhát, ami átmenet az A vonal és a sellő fazon között, extra hosszú uszállyal, selyemből.

Meghan esetében a hagyományok tisztelete, a protokoll betartása a legfontosabb úgy, hogy közben önazonos tudjon maradni és ne adja fel azt a határozott nőt aki korábban volt.

Ezért az anyag kiválasztásánál elsődleges, hogy ezt a határozottságot megjelenítse. Kifinomult, minimalista stílusához, nem tudtunk elképzelni semmilyen applikált csipkét, virágdíszítést. Mi is nyitott csónaknyakat terveztünk ám az általunk megálmodott ruhának igazgyöngy gombjai voltak. 
Az egyházi szertartás miatt elengedhetetlen a fátyol, bár mi egy nagyon hosszú selyemtüll palástot képzeltünk el az általunk megálmodott ruhához.
 Összahatásában azonban, pont ilyen ruhát álmotunk meg neki élete napjára.”

Interjú Beke Lucával a Lucidité esküvői ruhák tervezőjével

„Ez bizalmi dolog a tervező és a menyasszony között”

Volt egy pillanat, amikor Luca úgy gondolta, elfordul az egész divattervezéstől. Hiába nyerte meg a Triumph fehérneműtervező versenyének hazai fordulóját, a tanulmányai során nem készítették fel arra, hogyan adjon interjút, hogyan nyilatkozzon, hogyan kezelje a sikert.

A Lucával készült korábbi interjúnkat ide kattintva olvashatjátok.

Sokan felfigyeltek arra, hogy a ruhát a fracia Givenchy divatház tervezte, akinek vezetője 2017 óta a brit Clare Waight Keller.

„Személyes kedvencem a márka, Clare Waight Kellert pedig még a Chloénál töltött éveiből követem. Szerintem fantasztikusan ráérzett Meghan stílusára – köszönhetően a Ralph Laurennél töltött közös munkának-, melyet ötvözött a Givenchy eleganciájával. Akárcsak Meghan, Clare is egy nagyon erős nő a divat világban és ő az első női vezetője a Givenchy háznak. Egy olyan ruhát terveztek neki, ami tökéletesen passzol természetességéhez, határozottságához mégis megőrizte a Givenchy ház klasszikus stílusát, és

méltóképppen tiszteleg Hubert De Givenchy előtt, aki divatba hozta a nyitott csónaknyakat, amit Audrey Hepburn is viselt. 

Személyes kedvencem a fátyol, ami a brit nemzetközösség 53 tagjának virágait, növényeit fogja össze, ezzel is reprezentálva a sokszínűségben az egységet. A fátyol elején a búzakalász a termékenységet, a szeretetet, az összefogást  szimbolizálja, melyet a különböző országok növényei egészítenek ki. Meghan külön kérésére California nemzeti virága a mák is felkerült, valamint az aranyeső, ami akkor virágzott, amikor először a Kensington palotában járt. Kettejük közös munkája egy igazán személyes alkotás, ami, mindkettejüket méltóképpen képvisel.”

Végül kíváncsi voltam arra is, Luca mit gondol, hogyan szivárog be a hercegné által viselt ruha a divatba.

„Szerintem maga Meghan Markel, és amit ő képvisel lesz inspiráló és ‘divatos’. A maga természetességével és közvetlenségével és azzal az értékrenddel, amire felhívja a figyelmet és amit képvisel.

A félvér nő, aki ahogyan ő mondja, sehova nem tartozott kislányként de mégis hitt magában és saját erőből jutott el eddig. Az elvált szülők gyermeke, akit végül nem az édesapja kísért be a templomba élete napján. Ő tényleg egy olyan színfoltja lesz a királyi családnak, akivel nagyon sokan tudnak majd azonosulni és akihez kislányok milliói akarnak majd hasonlítani.

Remélem Meghan természetessége arra fogja inspirálni a nőket, hogy merjék felvállalni magukat és szereti magukat olyannak, amilyenek.

Ha egy elemet kellenek kiemelnem a ruhából az a fátyol lenne, amit a nők tagjai adnak egymásnak a családban ezzel csodaszép hagyományt teremtve. Egy ilyen egyszerű dolgot is lehet személyes és tud különleges lenni.”

Objektum doboz

Objektum doboz

Kaposi Judit – jkaposistyle

Kaposi Judit eredetileg jogász végzettségű, de egy komoly baleset ráébresztette arra, hogy nem csak ezen a pályán képzeli el a jövőt. Olyan hivatást keresett, amelyben kiélheti a kreativitását, így lett először divat stylist, majd menyasszonyiruha-tervező. Ma már egyre több menyasszony keresi meg, akik hozzánk hasonlóan imádják a romantikus, mégis érzéki, vagány darabokat.

Judit így elemezte Meghan Markle ruháját: „A hercegné elbűvölően festett klasszikus szabású, törtfehér ruhájában, amit egy varázslatos tiara és egy finoman hímzett fátyol egészített ki. A választott divatházra jellemző tökéletes sziluett és a fátylat kiegészítő aprólékos részletek teszik izgalmassá ezt a csodás, egyedi tervezésű darabot.

Objektum doboz

Objektum doboz

A vállakat kiemelő felsőrész egyszerre merész, mégis kifinomult választás egy menyasszonynak. Megőrzi a tradicionális brit hagyományokat mégis friss és új szemléletet hordoz. A tiara, a letisztult, a tökéletes szabásvonalú ruha, a lágyan leomló fátyoltüll, az apró virágmotívumok, az uszály csodás egységbe forrnak össze és ölelik körbe a menyasszony sziluettjét, hangsúlyozva ezzel tökéletes homokóra alkatát. Én is mindenképpen ezt javasoltam volna. A káprázatos ékszer miatt mellőzték a túldíszítettséget, melyet szintén figyelembe kell venni a tervezés során.”

Objektum doboz

És mi volt az, ami miatt tervezőként leginkább szerette a ruhát? Judit ezt is elárulta: „Hagyja érvényesülni a menyasszony személyiségét és modern stílusát, ami egy egyedi tervezésű darabnál elengedhetetlen és a munkáim során én is erre törekszem.

Bízom benne, hogy a hercegnő ruhaválasztása a magyar menyasszonyokat is arra inspirálja, hogy merjék bátran vállalni a saját stílusukat.”

Dirty Dancing-emelést szeretne mindenki az esküvőn – Megtudtuk a tökéletes keringő titkát

Három ikonikus menyasszonyi ruha, amit csak ritkán emlegetünk

…pedig érdemes lenne – teszem hozzá. Mindig Diana hercegné, Katalin hercegné, Grace Kelly, Jacqueline Kennedy neve kerül elő, ha ikonikus menyasszonyi ruháról van szó. Pedig a következő három darab nemcsak különleges, hanem korszakalkotó is volt.

A cikket ide kattintva olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.