Egyéb kategória

Magyar népviselet ihlette ruhában ment férjhez a Piroshka tervezője, Hegedűs Anna

Valószínűleg kevés olyan VOUS-olvasónk van (ha vagytok, akkor jelentkezzetek!), akik magyar népviselet ihlette menyasszonyi ruháról álmodoznak. Ha mégis közéjük tartoztok, a következő ruhát imádni fogjátok. Hegedűs Anna, a Piroshka márka tervezője maga tervezte és alkotta a ruhát, de a ruha bizonyos elemeinél voltak segítői.

vous - 2018.05.18.
Magyar népviselet ihlette ruhában ment férjhez a Piroshka tervezője, Hegedűs Anna

Hegedűs Anna Berlinben él, Magyarországon gyártat és magyar hagyományőrzőkkel dolgozik együtt. Tavaly nyáron beszélgettem vele abból az apropóból, hogy a Globális Fenntarthatósági Divathét szóróanyagára az ő ruhája került, és részt vett a divatbemutatón is. Anna rendszeresen dolgozik együtt magyar kézművesekkel, hagyományőrzéssel foglalkozó családokat szeretne támogatni. Berlinben azonban ez nem elég, a vásárlókat nemcsak az érdekli, ki és milyen körülmények között készíti a ruháikat, hanem az is, milyen az alapanyag, mivel festik a textilt, ezért kell fejlődnie a Piroshkának, amely így válhat eladhatóbbá fenntartható márkaként.

Amikor megtudtam, hogy Anna az esküvőjére készül, biztos voltam benne, hogy különleges ruhában mondja ki az igent élete párjának. Igazam lett!

Forrás:
Hegedűs Anna, Piroshka

Forrás:
Hegedűs Anna, Piroshka

Forrás:
Hegedűs Anna, Piroshka

Az álomruhát díszítő matyó hímzést Illés Vanda Anna Junior Prima díjas hímző tervezte, és Misik Mónika, a Monka márka megalapítója hímezte.

Forrás:
Hegedűs Anna, Piroshka

A gyönyörű párta Pirisáné Nagy Katalin viseletkészítő népi iparművész munkája. Az ékszerként viselt gyöngysor, úgynevezett kaláris Kása Róza kezét dicséri.

Forrás:
Hegedűs Anna, Piroshka

A kaláris neve is egyébként a korallra utal, amelyet az ókor óta termékenységvarázslónak és bajelhárítónak tartottak. A korall Magyarországon ugyan sosem volt jellemző alapanyag, de a gyöngysorban megjelenő korallpiros szín, később már csak maga a gyöngysor utalt erre a jelentésre. A pártát a hajadonok viselték, mert ez a fejdísz jelképezte az erkölcsi tisztaságot. A gyűrűik is spirituális és vallási jelképeket rejtenek, ezt a Bdpst Ékszer Manufaktúra készítette el nekik.

A fotókat a Team Schnurrbart készítette, a vőlegény Sandor Lakatos öltönyt viselt.

A meghívót Szűcs Ágnes készítette.

Objektum doboz

És érdekes azt is látni, miből lett a ruha. Egy gyors vázlat pont elég, ha valaki hosszú ideje dédelgette a tervet valahol az agya eldugott kis szegletében.

Objektum doboz

szerelem esküvő házasság

Esküvő másképp!

Ha érdekelnek a különleges, kicsit sem szokványos, inspiráló esküvők, akkor jó helyen jársz. Több olyan párral is készítettünk interjút, akik megvalósították az álmaikat, és másképp szerveztek esküvőt.

Kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Utazás Jordániába
Világ
Utazás Jordániába
vous - 2024.02.13.
Jordánia mesés világ, a legtöbbeknek olyan legendás helyek jutnak róla eszébe mint Petra, Wadi Rum vagy éppen a Holt-tenger.

Otthon

Hogyan maradjon száraz az ágy?
Otthon
Hogyan maradjon száraz az ágy?
vous - 2024.02.13.
A különböző inkontinenciabetegségek a statisztikák szerint a népesség 6-7%-át érintik. A súlyosabb esetekben sajnos a dolog csak kezelhető, illetve szinten tartható, de nem gyógyítható. A vizelettartási képesség romlása által okozott kellemetlenségek elkerülése érdekében fejlesztették ki a különböző vízhatlan lepedőket és matracvédőket.