Egyéb kategória

Végzetes felelőtlenség: gyermekek, akiket autóban hagytak meghalni

Itt a június, tényleg nem vitás, hogy nyár van, egyre kevesebb rajtunk a ruha és egyre többször sóhajtozunk a meleg miatt. Kicsit még furcsa, de már kezdünk hozzászokni, hogy be kell kennünk magunkat, ha napra megyünk, jobban oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra, satöbbi, satöbbi, de van itt egy ezeknél is sokkal fontosabb dolog, amin akár életek múlhatnak.

vous - 2018.06.03.
Végzetes felelőtlenség: gyermekek, akiket autóban hagytak meghalni

Azt hinnénk, vannak alapvető dolgok, amikről felesleges beszélni, hisz úgyis mindenki tisztában van vele, de időről időre rá kell jönnünk, az emberei felelőtlenség, gondatlanság egyszerűen határtalan. Elég csak az elmúlt hetek történéseire gondolnunk… Szurikáta-ügy, kisgyerek kezében felrobbanó pirotechnikai eszköz, vezetés közbeni videózás…stb.

Újra és újra fel kell hívni a figyelmet olyan veszélyes helyzetekre, mint az autóban hagyott kisgyerek vagy háziállat.

Az Arizonai Állami Egyetem és a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint egy kétéves fiú testhőmérséklete egy nyári napon a szabad ég alatt hagyott autóban nagyjából egy óra, egy árnyékban parkoló autóban valamivel kevesebb mint két óra alatt elérheti ezt az életveszélyes határt. A hipertermia és a hőguta tünetei fokozatosan jelentkeznek. A szervi károsodás már 40 Celsius-fok alatt beindulhat. A hőgutát túlélők egy része agyi vagy szervi károsodással él tovább.

A figyelmetlenség, a megszokás, vagy egész egyszerűen a nemtörődömség könnyen vezethet egy gyerek halálához.

Cincinatti mellett egy anya egész napra az autóban hagyta tizenöt hónapos kislányát. Bement a munkahelyére dolgozni, és a munkaidő végén üresen találta a parkolóban hagyott autót. Időközben valaki észrevette a kisgyereket, hívta a rendőrséget, de a kiérkező rendőrök már csak a kislány holttestét tudták kivenni az autóból. Felfoghatatlan, hogyan gondolhatta az anya, hogy a gyerekét étlen-szomjan magára hagyja ilyen hosszú időre, de nem ez ölte meg a kislányt, hanem a kibírhatatlan hőség.

Objektum doboz

Cassie Barker rendőrként dolgozott Long Beach városában. Csütörtökön esti műszakba volt beosztva, és másnap reggel, mielőtt hazament volna, még beugrott feletteséhez, hogy megvitassanak néhány éjjel felmerült esetet. A 27 éves rendőrnő magával vitte kislányát is. Az autót járó motorral és felhúzott ablakokkal hagyta a ház előtt, a hároméves gyerek pedig a gyermekülésébe szíjazva. A két rendőr órákon át bent volt a házban – mint később kiderült, mindketten elszundítottak. Amikor felriadtak, azonnal kirohantak a kocsihoz, ám a kislány ekkor már nem élt – pénteken délelőtt 28 fokot mértek a környéken árnyékban, a jármű pedig a napon állt.

Objektum doboz

De mielőtt azt hinnétek, csak Amerikában ilyen felelőtlenek az emberek, hozok pár magyar példát is.

2015-ben egy szentendrei pár vásárolni ment gyermekeikkel egy Budai úti bevásárlóközpontba, de az áruházba csak a nagyobbik gyermeket vitték be. A járókelők figyeltek fel a pár centire lehúzott ablakokkal hagyott, lezárt autóban síró hathetes (!!!) gyerekre, aki legalább húsz percet volt magára hagyva. A kánikula ellenére a babának nem esett baja, ám a körülmények veszélyesek voltak rá nézve. A rendőrök az autóhoz visszatérő apát a kerületi rendőrkapitányságon állították elő.

Tavaly egy anya a fóti bevásárlóközpontban vásárolgatott kisebbik gyermekével, amikor rendőrök lepték el a boltot. A nő a napra parkolt kocsiban hagyta alvó gyermekét, miközben odakint közel 30 fokos meleg volt. A nő azzal magyarázta a dolgot, hogy a gyermek aludt, nem akarta felébreszteni.

Ha egy autóban hagyott gyereket vagy kutyát látunk, aki veszélyben van, haladéktalanul hívjunk rendőrt, és akár az ablak betörésével is szabadítsuk ki a bajbajutottat!

Ajánlott cikkek