Egyéb kategória

Zaklatás vagy ismerkedés? Ez a különbség a kettő között

Hosszú kihagyás után pár hete ismét elmentem bulizni. Nem valami béna helyre, Budapest egyik legfelkapottabb helyén voltam. Jól éreztük magunkat, táncoltunk, iszogattunk – volt mégis valami, ami teljesen élvezhetetlenné tette az estét: ez pedig a bunkó nyomulás.

vous - 2018.03.30.
Zaklatás vagy ismerkedés? Ez a különbség a kettő között

Nem akarok álszentnek tűnni: tény, hogy a bulizás az ismerkedésről (is) szól. Nyilván egy ilyen környezetben mindenki kicsit gátlástalanabb, pláne, ha alkohol is van a dologban. Ez azonban nem kifogás arra, ami néhány helyen történik.

A szórakozóhelyeken történő zaklatás elég nagy probléma, ha nem az lenne, nem vennének rövidnadrágot a szoknyájuk alá a brit nők és az a bizonyos angel shot sem létezne.

Ilyenkor könnyebben elmosódnak a határok, sokszor a legvisszahúzódóbb ember is úgy viselkedik, ahogyan azt senki nem nézte volna ki belőle. A túlzott nyomulás pedig tönkreteheti a bulit – fontos, hogy mindenki képben legyen azzal, hogy a nem nemet jelent! De honnan ismerhető fel, ha nagy a baj?

Buli közben

  • Ha valaki rádmosolyog, közel megy hozzád vagy megérint, még nem zaklatás. Ha valaki elkezdi a testét dörzsölgetni hozzád ismeretlenül, az viszont már igen.
  • Ha valaki megkérdezi, hogy táncolsz-e vele, az nem zaklatás, de ha visszautasítás után sem száll le rólad, akkor igen.
  • Ha valaki erőszakosan közeledik hozzád, fogdos, dörgölőzik, akkor az mindenképpen zaklatás.

A pultnál

  • Ha meghívnak egy italra, az még nem zaklatás. Viszont ha akaratod ellenére valaki itallal kínál, semmiképp ne fogadd el!
  • Valószínű, hogy a pultnál tolakodás lesz, de ha azt érzed, hogy valaki túlzottan nyomul mögötted/melletted, nyugodtan szólj rá, vagy menj arrébb.
  • Próbálj meg együtt maradni a társaságoddal akkor is, ha italért mentek, így könnyebben elkerülhető a baj.

Hazafelé

  • Ha taxival mész, lehetőleg ne szállj be idegen emberrel egy autóba – ha mégis megtörténik, mindig legyen egy ismerős, aki tudja, épp kivel és hol jársz.
  • Ha éjszakaizol, próbálj meg az ismerőseiddel együtt maradni minél tovább! Nem várható el, hogy mindig legyen valaki, aki hazakísér, ilyenkor nyugodtan használd a hazakísérő telefont.
  • Ha úgy alakult az este, hogy valaki ismeretlennel távozol, akkor is mindig legyen egy ismerős, akit tudsz tájékoztatni arról, pontosan kivel és hol vagy. 

Ha megtörtént a baj, mindenképp értesíts valakit – szórakozóhelyen és éjszakain a biztonságiakat, utcán a rendőrséget. Fontos tudnotok, hogy

zaklatásnak számít minden olyan helyzet, amiben kellemetlenül, veszélyben érzitek magatokat. 

Ti kerültetek már hasonló helyetbe? Mik a tapasztalataitok? 

Ajánlott cikkek