Egyéb kategória

Hallottatok már mindről? A depresszió 8 fajtája

Aki depressziós, az szomorú, nincs kedve felkelni az ágyból sem, és szíve szerint egész nap aludna, nem igaz? Nem teljesen – ennek a betegségnek ugyanis rengeteg különböző fajtája létezik, és ahány depresszió, annyiféle gyógyulási út létezik.

vous - 2018.02.18.
Hallottatok már mindről? A depresszió 8 fajtája

1. Enyhe, közepes és súlyos depresszió

A depressziót szokták kategorizálni súlyossága alapján is. A besorolás elég egyértelmű: aki kevesebb tünetet mutat, az enyhe depresszióban szenved, míg a súlyos depresszió elég komoly és akár az életre potenciálisan veszélyes komplikációkat is jelenthet. A diagnózisnál általában ebbe a három kategóriába sorolják őket elsőként, mielőtt elkezdenének belemenni a részletekbe.

2. Szülés utáni depresszió

Ezt nagyon egyszerű bekategorizálni: akkor jelentkezik, amikor szülés után az anya hormonháztartása felborul, és depressziós tüneteket okoz. Fontos kijelenteni, hogy nem csak arról van szó, hogy az anya kimerült, és szomorú, a betegségnek komoly fizikai okai vannak. Akkor is jelentkezhet, ha a terhesség utolsó heteiben vagyunk, és a hormonháztartásunk szintén felborul.

3. Bipoláris zavar

Néha mániákus depressziónak is nevezik, és teljesen biztos, hogy a bipoláris zavar is a depresszió egyik formájához tartozik. A mániákus epizódokkal járó betegséget csak és kizárólag gyógyszerrel lehet kezelni, hiszen ez a depresszió egyik legkomolyabb formája.

4. Szezonális érzelmi zavar

Bár kitalált és nagyon első világbeli problémának tűnhet, ennek is fizikai okai vannak: a téli hónapok beköszöntével egyre kevesebb napfény éri a szervezetünket, ami szintén hazavágja a hormonháztartásunkat.

Aki erre érzékenyebb, az komoly depressziós tüneteket produkálhat, amíg a nappalok el nem kezdenek hosszabbakká válni.

Forrás:
iStock

5. Disztémia

A disztémia egy nagyon trükkös depresszióféle, mivel hangulatváltozásokkal jár – csakhogy a hangulatváltozások egy bizonyos szintig természetesek, így nagyon nehéz észrevenni, hogy mikor van már tényleg baj. Általában a környezetünk előbb jön rá a dologra, mert ami nekünk nem tűnik fel, az nekik igen, így hallgassunk rájuk, ha azt mondják: problémánk lehet.

6. Pszichotikus depresszió

Ez egy igen komoly fajtája a depressziónak, mivel hallucinációval és képzelgésekkel is jár. Viszonylag ritka, de nagyon veszélyes, mivel magas az öngyilkosság esélye a hallucinációk miatt.

7. Atípusos depresszió

Ez a depressziótípus kifejezetten gyakori, és nagyon nehéz észrevenni. Az ebben szenvedők általános rosszkedvben élnek, hangulatváltozásokat is tapasztalnak, de a jó eseményekre képesek pozitívan reagálni.

8. Depresszió és szorongás

A kettő sokszor kéz a kézben jár, holott teljesen másról beszélünk az esetükben. A szorongás sokszor a depresszió fizikai tüneteivel jár: pánikrohamokkal, remegéssel, fejfájással, tenyérizzadással vagy fokozott szívveréssel. Mindkettőt érdemes kezelni, mert különböző technikákkal enyhíthetők a tünetek.

Ajánlott cikkek