Egyéb kategória

Nem a hétfő, de nem is a szerda a hét legrosszabb napja

"Semmi sem fáraszt jobban, mint a pihenés" – mondta a fáradhatatlan Coco Chanel, akinek mondata azóta – több másikkal együtt – idézhető idézetté vált. A divattervezőnő 87 évesen hunyt el azon a napon, amit a héten a legjobban utált: vasárnap.

vous - 2015.08.19.
Nem a hétfő, de nem is a szerda a hét legrosszabb napja

1971. január 10-én éri a halál, egy vasárnapi napon a Ritzben. Ezt a napot gyűlölte az asszony, akinek a munka volt élete egyetlen értelme.

– írja életrajzi könyvében Henri Gidel, amelyből egy leküzdhetetlen és magányos Chanelt ismerhettek meg, aki utálta a tétlenséget, utálta a hét egyetlen pihenőnapját is. Ő azért volt dühös vagy szomorú, mert nem dolgozhatott – legalábbis nem úgy, ahogyan a hét többi napján –, viszont a vasárnap más szempontból okoz szomorúságot, levertséget vagy akár depressziót azoknak, akik nem a hét végét, hanem a következő hét elejét látják benne.

Forrás:
Mengyán Eszter

Idézzétek csak vissza azokat az időket, amikor még rendszeresen, minden reggel iskolába mentetek. Vasárnap délután három-négy óra körül egyszer csak megváltozott minden. Szürkébbek, fakóbbak lettek a színek, tompábbak a külső hangok, a szívverésetek és a légzésetek zaklatottabb lett. Volt valami furcsa, szorító érzés a mellkasotokban a következő pár órában, mielőtt a "nem lehet mit tenni, holnap úgyis hétfő" apátiájába süllyedtetek. A vasárnap szomorú részét nagyon sokan ismerik – és nem csak a gyerekkorra jellemző. Nehéz elhinni, hogy a kutatások szerint mégsem ez a hét legborzalmasabb napja.

És nem is a hétfő.

2010-ben megállapították, hogy kedden érezzük magunkat a legrosszabbul a bőrünkben. London legjobb üzleti egyeteme, a London School of Economics and Political Science kutatói 22 000 embert teszteltek hónapokon keresztül egy mobilalkalmazás segítségével – számolt be akkor többek között a Daily Mail. A kedd a legtöbbeknek azért nehéz, mert már nyakig a munkában vannak, távolodik az előző hétvége és még a horizonton sincs a következő pihenőnap. A legstresszesebb ezen belül is a kedd délelőtt 11 óra 45 perc.

Egy évvel korábban két amerikai professzor a Vermont Universityről azt állította, hogy a blogokon és a Twitteren viszont a szerda a legborúsabb nap. Évekig vizsgálták több millió blog és a Twitter-feedek szóhasználatát, mire erre az eredményre jutottak, amiről a Daily Telegraph is beszámolt.

Na, de mi van a vasárnappal?

Még a legjobb hétvégék végét (sőt, a leginkább a legjobb hétvégék végét) is agyonütheti az angolszász világban csak Sunday Night-blues néven emlegetett depressziós tünetegyüttes. A vasárnapi neurózis a legtöbbeknél azért jön elő, mert fogalmuk nincs, milyen megpróbáltatások várnak rájuk hétfőn a munkahelyükön. Azoknál, akik hétköznap túlterheltek, napi 10–12 órát is dolgoznak, a hétvégi szabadidő (már ha van ilyen számukra) fizikai rosszulléttel is járhat.

Ezt szabadidőbetegségnek is nevezik, és akkor jelentkezik, ha valaki nem tud mit kezdeni a szabadidejével, ezért a szervezete hirtelen rosszullétet vagy betegséget produkál. A túldimenzionált kötelességtudat és a túlfeszített munkahelyi tempó valamint a stressz elegye miatt a test folyamatosan stressz alatt van, és amikor ez egy pillanatra megszűnik, akkor nem tudja magát tovább tartani.

A vasárnapi szorongás nem új dolog. Ferenczi Sándor, a pszichoanalízis legtehetségesebb úttörőinek egyike már 1919-ben írt a vasárnapi neurózisról, amely leírásai szerint gyakran párosult fejfájással, gyomor- és emésztőszervi problémákkal. Száz év alatt mintha nem is változott volna semmi, nem igaz?

Pedig ma már hatalmas szakirodalom segít abban, hogy átlendülhessünk a vasárnapi depresszión. A számtalan tipp közül érdemes megfogadnotok a következőket:

  • Változtassátok a szombatot vasárnappá: ha vasárnap készülnétek elő a hétfőre, tegyétek meg ezt már szombat délelőtt és a következő másfél napot töltsétek csak olyan dolgokkal, amelyek igazán feldobnak benneteket.
  • Még jobb megoldás, ha már péntek délután felkészültök a hétfőre. Persze ez csak akkor lehetséges, ha nem egy brutálisan nehéz hetet tudtok magatok mögött, vagy nem extra feladatok várnak rátok hétfőn.
  • Mozduljatok ki vasárnap: menjetek reggelizni a barátokkal, hívjátok meg a haverokat ebédre, ne hagyjátok ki a családi társasjátékot, irány sportolni, mozogni, programolni – akkor is, ha nincs kedvetek, meleg van vagy épp esik az eső. Tudjátok, nincs rossz idő, csak rossz ruházat.
  • Este aztán nézzétek meg a kedvenc filmeteket, sorozatotokat. Olvassatok valami jót, ami eltereli a gondolataitokat a hétfőről.

Ezek a tanácsok akkor válnak be, ha néha-néha tör rátok a vasárnapi pánik. Ha viszont minden alkalommal erről szól a hét utolsó napja, akkor a legjobb, amit tehettek, hogy egyedül maradtok és gondolkoztok. Ilyenkor találkoztok ugyanis a valódi énetekkel, amelyet nem a monitoron keresztül láttok vagy nem világítják meg a plázák és a bevásárlóközpontok fényei. Nézzetek szembe az érzéssel és tegyétek fel a kérdést: "Miért szorongok?", "Mitől félek?", "Miért nem érzem most jól magam a bőrömben?"

Ha megvannak a válaszok, akkor megvan az első lépés is a változás felé.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.