Egyéb kategória

A csók pszichológiája – Vajon miért nem az orrunkkal csókolózunk?

A világ kultúráinak fele a csókolózást használja a romantikus érzelmek kifejezésére. Felmerül a kérdés, hogy miért pont az számít romantikusnak, ha a szánkat, ne adj isten a nyelvünket is egymáshoz érintjük – a kutatók szerint az idegrendszerünkhöz és az érzékelésünkhöz van köze, ugyanúgy, ahogy a kézfogásnak is.

vous - 2018.02.15.
A csók pszichológiája – Vajon miért nem az orrunkkal csókolózunk?

Nem mindenki csókolózással mutatja ki a romantikus és szexuális érzelmeit: a világ kultúráinak nagyjából fele használja ezt a módszert, a másik fele feleslegesnek, sőt, egészen gusztustalannak tartja a dolgot. És ha belegondolunk, valóban nem túl indokolt a szánkat egy másikéhoz nyomni, és még a nyelvünket is átdugni – hiszen rengeteg betegséget kaphatunk el tőle, a legártalmatlanabbaktól  kezdve a legkomolyabbakig. Akkor vajon honnan jöhet ez a nagyon furcsa szokás?

Miért pont csók?

Kutatók szerint nem feltétlenül csak pszichológiai, hanem inkább biológiai okai vannak annak, hogy pont a csókolózással mutatjuk ki a romantikus érzelmeinket. Akár összeérinthetnénk a homlokunkat, vagy egymáshoz kocogtathatnánk a könyökünket is,

de mégis a szánkat nyomjuk egymáshoz, méghozzá azért, mert ez az egyik olyan testrészünk, ami a legrészletesebben tud érzékelni. És a kulcs itt a részletességen van: nem mindegy ugyanis, hogy mennyire dolgoztatja meg az agyunkat egy-egy érintés.

Hogy ez mit jelent? Az agyunk úgynevezett szomatoszenzoros kérgében érintésre aktiválódnak a neuronok, méghozzá nem egyforma mértékben. A testünk különböző területei másképpen aktiválják ezeket a neuronokat, és akadnak olyan részeink is, amelyek érzékenyebbek, mint mások. Az ujjbegyek például az agyszövet sokkal nagyobb részét ingerlik, mint az egész törzsünk – tehát az ujjbegyeink sokkal érzékenyebbek. Ugyanez a helyzet az ajkainkkal és a nyelvünkkel is.

Forrás:
Unsplash

Próbáljátok ki!

Futtassátok végig a felső ajkatokat az alsó fogsorotok tetején, majd tegyetek ugyanígy az alkarotok bőrével is! Az ajkaitokkal a fogak sokkal több részletét érzékelitek, mint az alkarotokkal, és ennek van köze ahhoz is, hogy nem az alkarunk összedörzsölésével fejezzük ki, mit érzünk a szerelmünk iránt. Ha a szomatoszenzoros agyszövetünk nagyobb részét ingereljük egy testrészünkkel, akkor részletesebben vagyunk képesek érzékelni a különböző felületeket.

Létezik egyébként egy testtérkép, amely az agyszövetek aktivitásának aránya alapján rajzolja meg az emberi testet: ezt a szakértők homonkulusznak nevezik, ami gyakorlatilag annyit takar, hogy a szomatoszenzoros kéreg szerint pontosan hogy is nézne ki a testünk. A látvány elég torz, de nagyon jól megmutatja, hogy mely testrészeink stimulálják a leginkább az agyszövetet. Az ajkaink, a nyelvünk és az ujjaink különösen nagyok az ábrázoláson, mert ezek azok a testrészeink, amelyek a legérzékenyebbek.

Valójában tehát nem is a szokások, hanem ez a biológiai sajátosság tehet arról, hogy csókolózunk – és ez az, amiért a másik kezét is fogjuk, hiszen az ujjainkkal szintén részletesebben érzékelünk, mint a legtöbb testrészünkkel.

Sőt, a kézcsók is a kettő keveréke, ami szintén elég sok mindent elmond erről az udvariasnak, de sokszor kifejezetten romantikusnak tartott szokásról. Minden olyan gesztus, amivel a szerelmünket és a szexuális vágyunkat fejezzük ki, ehhez az érzékenységhez kapcsolódik – ami azért, ha belegondolunk, nem is akkora csoda.

csók

Egy csók és más semmi: kitaláljátok az ikonikus csókjelenetek alapján, hogy mely filmekre gondoltunk?

Egy korábbi cikkünkben a filmtörténet ikonikus csókolózós jeleneteit szedtük nektek csokorba, hogy feltehessük az egyik kedvenc kérdésünket: melyik filmből való a jelenet? Teszteljétek velünk a tudásotokat: lássuk, 20 kérdésre hány helyes választ adtok!

A tesztért kattintsatok IDE

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.