Egyéb kategória

Kezdődjön az újévi spórolás! Tízezreket rakhattok félre egy japán módszerrel

„Idén lefogyok, odafigyelek a környezetvédelemre, kevesebbet idegeskedek és több pénzt teszek félre, mint tavaly” – nagyjából ezek a legnépszerűbb újévi fogadalmak, amelyeket aztán persze jól nem tartunk be. De mi lenne, ha idén másképp lenne?

vous - 2021.01.14.
Kezdődjön az újévi spórolás! Tízezreket rakhattok félre egy japán módszerrel

Első körben koncentráljunk a spórolásra, hiszen mind közül talán az a legnehezebb, csak akkor sikerülhet, ha fejben elrendezünk pár dolgot:

  • Feltehetően nincs szükségünk új ruhadarabokra, hiába akciós.
  • Amúgy is, kabátot tavasszal, csizmát nyáron, fürdőruhát pedig télen kell venni!
  • Az elektronikai eszközeinket inkább javíttassuk meg, ha elromlanak, ha nincs szükségünk feltétlenül újra, ne vásároljuk meg.
  • Bármennyire imádjuk is a gyerekeinket, unokáinkat, nem kell elhalmozni őket újabb drága játékokkal vagy ruhákkal (még csak most volt karácsony), inkább mutassuk ki a szeretetünket természetesebb módon: töltsünk velük minőségi időt, főzzük meg a kedvenc ételüket és játsszunk velük jó sokat. Az élményekre sokkal élesebben emlékeznek majd, mint a tárgyakra. Vagy ha már mindenképpen adni szeretnénk neki valamit, akkor készítsük el a saját kezünkkel, kössük, varrjuk meg mi magunk.
  • Persze vannak olyan nagy kiadások, amelyeket nem úszhatunk meg, de minden esetben legyünk nagyon körültekintők, és nézzünk utána, hol a legolcsóbb a beszerzése, javíttatása.
  • Hónap elején, vagy amikor a pénzünk megérkezik a bankszámlánkra, kössük le vagy vezessük át a megtakarítási számlára a kívánt összeget, így azt már egészen biztosan nem fogjuk elkölteni, ám ha baj van, van hova nyúlni.

A tökéletes módszer 1.

A bankkártya feltalálása egy sarkalatos pont volt az emberiség történetében: azóta tanultuk csak meg igazán szórni a pénzt, hiszen megszűnt valóságossá válni, kiiktatódott a matéria, és gyakorlatilag virtuális forintokat költünk. Aki tényleg komolyan gondolja a spórolást, az első körben vegye a fáradságot, és szedje le a számlájáról a pénzt, amit abban a hónapban el szeretne költeni. 

Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy ha ténylegesen a kezünkben van az a pénz, amiért megdolgoztunk, sokkal, de sokkal nehezebben adjuk ki, mint amikor csak egy kártyát dugdosunk a terminálokba.

Kíváncsiak vagytok a másik tökéletes módszerre? Tudjatok meg mindent a japán kakeibo-ról a Ridikül oldalán

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.