Egyéb kategória

Zseniális csokigolyó három ízzel: Mozart-kugli házilag

Ki ne imádná a Mozart-kuglit, ezt a zseniális bonbont a különféle rétegeivel? Van, aki szopogatja, van, aki úgy harapdálja, hogy minden falatba jusson mindegyik réteg ízeiből, és olyan is akad, aki úgy rágcsálja, hogy a minden ízt külön-külön élvezhessen ki...

vous - 2018.01.27.
Zseniális csokigolyó három ízzel: Mozart-kugli házilag

Az ínyenc csokidesszert sikere feltehetően a nevének köszönhető, ami páratlan lelemény volt a bonbon kitalálójától, a salzburgi cukrásztól, Paul Fürsttől, aki 1890-ben készítette először a mogyorós nugátból, pisztáciánmarcipánból és csokoládéból álló golyóbist.

Rövid időn belül nagyon népszerű lett ez az ízkombináció, ráadásul az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet is nyert a Mozart-golyó, amit ennek megfelelően más cukrászatok is elkezdtek koppintani.

mozart-csokis-sutemeny-marcipan

Zene és élvezet: Mozart-szelet, a csokis-marcipános kedvenc

Ami finom bonbonnak, finom lesz süteménynek is, így nem ritkaság, hogy egy-egy legendássá vált vagy közkedvelt csokoládéból süteményváltozat készül. Ha másképp nem, hát a leleményes konyhatündérek addig kísérleteznek, amíg valami nagyon hasonlót készítenek. 

A folytatásért kattintsatok IDE!

Ma már jórészt nagyüzemekben készül, de érdekesség, hogy a Fürst-cukrászat ma is létezik, és már az ötödik generáció készíti a mai napig kézműves módon az emblematikus csokigolyókat – az eredeti receptúra alapján.

Bár ezt az "original" receptet nem ismerjük, de egy kis kompromisszummal nagyon hasonló finomságot készíthetünk házilag is. Csoki, pisztácia, mogyoró és marcipán kell csak hozzá, és ha elfogadjuk, hogy nem pont abban a sorrendben lesznek a rétegek, akkor egész egyszerű dolgunk lesz.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek