Egyéb kategória

Még hogy nálunk hideg van… Jakutföldön a szempilla is megfagy!

Lassan beköszönt Magyarországon is a tél. A napok hideg időjárása nagyon rosszul érintett minket, leginkább az elmúlt hetek tavaszias időjárása miatt. Egy szó, mint száz, már nálunk is hideg van és fázunk. Hamarosan azonban újragondoljátok ezt a fázósdit, ha meglátjátok, milyen időjárás uralkodik Jakutföldön. 

vous - 2018.01.16.
Még hogy nálunk hideg van… Jakutföldön a szempilla is megfagy!

Jakutföld az Oroszországi Föderáció egyik alkotórésze, a Wikipedia szerint pedig a világ legnagyobb, önálló államisággal nem rendelkező közigazgatási egysége. Jakutföld majdnem teljes területe az örök fagy birodalmába tartozik, aminek átlagos vastagsága 300-400 méter, de van, ahol 1500 méter mély is lehet. Mondhatjuk, hogy ezen a területen szinte mindig hideg van, de most a hidegebbnél is hidegebb van ott.

Jakutföldön a hőmérséklet szinte ugyanolyan alacsony, mint Szibériában. Ojmjakon területén– ami a leghidegebb klímájú állandóan lakott település a Földön – rekord hideget mértek, a -67 celsius-foktól kiakadtak a hőmérők. (Az eddig mért leghidegebb hőmérséklet hivatalosan ezen a területen -59 fok volt, ezt még 1993-ban jegyezték fel.)

Forrás:
http://siberiantimes.com

A falu körülbelül 500 embernek ad otthont, akik mindennap megküzenek a hideg időjárással. A helyiek azt mondják, hogy egész nap járnak az autókkal, mert félnek, hogy nem tudják majd beindítani őket.

A temetkezés is mindennapos probléma az itt élő emberek számára. A sziklaszilárd föld megnehezíti a halottak etemetését. A földet először fel kell olvasztaniuk, hogy ásni lehessen, egy ezt egy sepciális eljárással érik el, amit napokon át ismételnek, hogy végül elég mélyre tudják helyezni a koporsót. 

De ez a hőmérséklet sem akadályozta meg azokat a kínai túristákat, akik a napokban megmártóztak Ojmjakon egyik jeges tavában. 

Objektum doboz

A szokatlannál is fagyosabb régióból gyönyörű, egyben félelmetes képeket találtunk az Instagramon.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

macska-ho-tel1

Zsebkendőkkel elő! Így mentik meg a cicát, aki odafagyott a földhöz 

Egy szívszorító videót hoztam nektek, ami megmutatja, hogy télen az állatoknak még nagyobb szükségük van a segítségünkre, mint egyébként.

Ajánlott cikkek