Ha azt mondjuk, répatorta, mindenki az angolok répatortájára gondol, pedig Svájcban is legalább akkora a kultusza ennek a nagyon finom süteménynek, ráadásul sokkal régebb óta készítik, legalábbis az észak-svájci Aargau kantonban.
Az Aargauer Rüeblitorte, vagyis az aargaui répatorta jellegzetessége, hogy lisztet alig tartalmaz, helyette darált mandula vagy mogyoró adja tartalmát a reszelt répa mellett. Gazdag, sűrű, szaftos a tésztája, és
elmaradhatatlan belevalója még a cseresznyepálinka,
aminek alkoholtartalma elillan, de illata megmarad a süteményben, illetve könnyebbé is teszi.
Az angol répatortával szemben nem krémsajtos mázzal vagy töltelékkel készítik, hanem cseresznyepálinkás vagy citromos cukormázzal, és mindig marcipánrépákkal díszítik – ami a sütemény népszerűsége folytán készen is kapható Svájcban.
A süti nagy előnye, hogy hűtőben, letakarva vagy dobozba téve 1 hétig is eláll, sőt friss marad, köszönhetően a benne lévő lédús répának és a magas zsírtartalmú mandulának vagy mogyorónak. Nagyon finom, érdemes kipróbálni – és marcipánrépákat sem olyan nehéz gyártani otthon!
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!