Egyéb kategória

Az X-Men mégsem teljesen kamu?! – 5 ember, aki valamilyen mutációnak köszönheti a sikerét

A genetikában mutáció alatt a genetikai állomány spontán, maradandó megváltozását értjük, amely során új genetikai tulajdonság keletkezik. Az X-Men-filmek karakterei elvileg e miatt a természetes jelenség miatt rendelkeznek természetfeletti erővel és szuperhősökre jellemző képességekkel. Bár a való életben nem rohangálnak köztünk a kaméleon módjára átváltozni tudó emberek, azért a genetikai mutáció bizonyos esetekben valóban izgalmas képességekkel ruház fel egyeseket. Például az alábbi öt létező embert...

vous - 2017.12.07.
Az X-Men mégsem teljesen kamu?! – 5 ember, aki valamilyen mutációnak köszönheti a sikerét

Aki hat olimpiai érmet szerzett

A hatvanas évek olimpikonját, a finn síelőt, Eero Mäntyrantát több alkalommal is vérdoppinggal vádolták, mivel a sportoló vörösvérsejtjeinek száma 20%-kal magasabb volt az átlagosnál. A későbbi vizsgálatok azonban kimutatták, hogy mindez nemcsak a síelőnél, hanem annak 50 rokonánál is fennállt, így kiderült, hogy valójában „természetes doppingról” van szó: a genetikáról – ugyanis Mäntyranta erythropoietin-génmutációval született. 

Az erythropoietin (EPO) nevű hormont a vese termeli, és az oxigént szállító vörösvértestek termelésére van hatással. Ha valakinek több EPO-t termel a szervezete, a vére is több oxigént lesz képes szállítani. Míg más sportolók mesterséges úton vitték be a szervezetükbe ezt a hormont (EPO-dopping), addig a finn síelő szervezete természetes úton állította elő az extra mennyiségű EPO-t.

Mindez 6 olimpiai érmet – köztük három aranyat – hozott Mäntyrantának.

Forrás:
Youtube

Aki minden idők legsikeresebb olimpikonja lett

Az amerikai élsportoló, Michael Phelps önéletrajzi könyvében írt róla, hogy Marfan-szindrómával diagnosztizálták. Erre a genetikai rendellenességre jellemző sajátosság a kiugró mellkas, a hosszú végtagok és a rendkívül hajlékony ízületek – azaz mindaz, ami segíthet egy embert az úszásban.  

Michael Phelps huszonháromszoros olimpiai bajnok lett, és bár a teljesítményét a legkülönfélébb sportkutatásokkal és úszóruhákkal fokozzák, sokat köszönhet a genetikának is.

Forrás:
Depositphotos

Aki szexisebb lett az átlagnál

A hosszú szempillák mindig is a nőiesség és a vonzerő jelképei voltak. Az egykori legendás filmcsillag, Elizabeth Taylor a kezdetektől fogva sokat köszönhetett igéző tekintetének, melyről kiderült, hogy nem csak a sminkesek keze munkáját dicséri:

Elizabeth Taylor distichiasisszal született, ami annyit tesz, hogy egy helyett két sor szempillája volt.

Bár a színésznőnek előnyére vált ez a ritka rendellenesség, az így születettek sokszor szenvednek miatta, ugyanis bizonyos esetekben nagyon kellemetlen lehet a túl sűrűn felhalmozódó szempilla.

Forrás:
Youtube

Aki nem olimpiai érmekről, hanem a filmszakmáról álmodott

Michael Phelpshez hasonlóan Javier Botet is Marfan-szindrómás, így ő is meglepően hosszú végtagokkal és hajlékonysággal született. A spanyol férfi azonban nem a sportban kamatoztatta különleges képességeit, hanem a filmszakmában: a férfi több horrorban feltűnt már a szokatlan hajlékonyságával.

Objektum doboz

Aki művészeti területen kamatoztatja a különleges képességét

Stephen Wiltshire a világ nagyvárosairól készített realista grafitrajzaival vált híressé – pontosabban azzal, ahogy készíti őket: a férfi emlékezetből képes a legapróbb részletekig kidolgozni a látképeket.

Egy alkalommal Londont az után rajzolta meg, hogy 20 percet tölthetett a város felett egy helikopterben. 

A brit művésznél hároméves korában állapították meg az autizmust, amelyért az egyik memóriakorlátozó ferhéje, az FXR1P (Fragile X-Related Protein 1) is felelős lehet. Ez a fehérje felel az emlékezet szabályozásáért, azaz az a feladata, hogy az agy ne terhelődjön túl, és csak a számunkra fontos dolgokra emlékezzünk. Ha a fehérje nem működik a rendeltetése szerint, akkor – ahogy az autizmus esetében is – „túlműködhet” az agy, és a kelleténél több dologra emlékezhet.

Ezt a képességet a brit művész az előnyére fordította, és művészeti területen képezte magát tovább. Mostanra elismert művész vált belőle, volt már a brit gyermekművészeti nap nagykövete, a világ több neves galériájában is volt már kiállítása, és 2015 januárja óta a skót művészeti egyesület, az Association of Architectural Artists tiszteletbeli tagja.

Forrás:
Youtube
Ajánlott cikkek