Egyéb kategória

Ezzel a 6 problémával fordul pszichológushoz az Y generáció

Egy fiatalokkal foglalkozó amerikai pszichológus, Tara Griffith elárulta a The Huffington Postnak, hogy mik azok a problémák, amikkel a leggyakrabban hozzá fordulnak az Y generáció tagjai.

vous - 2017.12.04.
Ezzel a 6 problémával fordul pszichológushoz az Y generáció

A The Huffington Post oldalán jelent meg az a cikk, amely az Y generációt jól ismerő pszichológus, Tara Griffith tapasztalataira építve összegyűjtötte, milyen problémák foglalkoztatják leginkább a pszichológushoz forduló „mai fiatalokat”.

Ha eddig azt hittétek, egyedül vagytok a problémáitokkal, megnyugtathatlak titeket:

generációs jelenségről van szó, szinte minden fiatal felnőttet ugyanazok a kérdések és problémák nyomasztják. 

„A fiataloknak fel kell dolgozniuk, hogy a valóság néha köszönőviszonyban sincs az elvárásaikkal. (…) Abban a hitben nevelték őket, hogy ha egyetemre mennek és szorgalmasan tanulnak, akkor nagy jövő áll majd előttük, és komoly karriert építhetnek. Ennek viszont nem sok köze van a valósághoz, a dolgok nem így működnek. Amikor ezzel szembesülnek, kiábrándultnak és tehetetlennek érzik magukat, és úgy látják, megrekedtek az életben” – állítja a pszichológus, aki szerint az Y generáció tagjai – azaz a mostani fiatal felnőttek – az alábbi hat problémát hozzák fel leggyakrabban a terápiák során:

1. „Döntéshelyzetben lebénulok. Mi van, ha rosszul döntök?”

Tudományos kutatások igazolják, hogy minél több opció közül választhat valaki, annál nehezebben fog dönteni, és annál kevésbé lesz elégedett utólag a döntésével. Márpedig ma minden korábbinál több opció és lehetőség közül választhatunk az élet minden területén, így nem csoda, hogy az Y generáció tagjait nyomasztja, ha döntéshelyzet elé kerülnek.

2. „Nehezen mondok nemet – főleg olyankor, amikor a szüleimnek kellene mondanom”

Az Y generáció tagjai ambiciózusak, és nagyon szeretnék a saját szüleiket is lenyűgözni a teljesítményükkel. Fontos nekik, hogy a szüleik elvárásainak megfeleljenek, ám ha ez nem teljesül, erőteljes bűntudatot éreznek.  

3. „Fogok valaha eleget keresni ahhoz, hogy a párommal önálló életet élhessünk?”

Rengetegen kezdik súlyos összegű diákhitellel az önálló életet, és meglepően sokan laknak egészen sokáig a szüleiknél, hogy legalább lakbért ne kelljen fizetniük. De mielőtt bárki ítélkezni kezdene, ne felejtsük el, hogy arról a generációról beszélünk, ami a leginkább érzi a 2008-ban kirobban gazdasági világválság hatását.

4. „Tehetetlennek érzem magam a világ problémáival kapcsolatban”

Az Y generációt nagyon is érdekli, hogy mi történik a világban:

leginkább a társadalmi egyenlőtlenségek és a környezetvédelem foglalkoztatja őket. 

A számukra fontos ügyekért pedig tesznek is: ha kell, petíciót írnak alá, vagy részt vesznek egy demonstráción, de nyomasztja őket, hogy úgy érzik, valójában nem tudnak változtatni az őket foglalkoztató problémákon.

5. „Úgy érzem, nem vagyok elég jó”

A közösségi média nemcsak folyamatos kapcsolattartást tesz lehetővé, hanem állandó összehasonlítási alapot is nyújt az Y generáció tagjai számára. Online mindenki a lehető legjobb oldalát igyekszik megmutatni, de az állandó képmutatásból akaratlanul is egyfajta verseny generálódik. Miközben mindenki tisztában van vele, hogy a legtöbben kisebb-nagyobb ferdítések, hazugságok révén mutatják azt a képet magukról, amit látunk, mégis mindenkit nyomaszt az az érzés, hogy a többieknek látszólag sokkal jobb az élete.

6. „A szorongásom megnehezíti a mindennapjaimat”

Mivel ez a generáció nonstop ki van téve az ingereknek, nehezen kapcsolják ki az agyukat. Az amerikai kutatások szerint az Y generációt radikálisan több inger – és ezáltal jóval több stressz – éri, mint a korábbi generációkat. 

Címkék: #y generáció
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.